FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 5. do ponedjeljka 7. veljače

Autor: kgab
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 5. do ponedjeljka 7. veljače.

SUBOTA, 5. veljače

------------------

MUENCHEN - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović sudjeluje na 47. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti. Teme ovogodišnje konferencije su budućnost europske i globalne sigurnosti, budućnost kontrole naoružanja i prevencija konflikata na Bliskom istoku, te kibernetička sigurnost. Očekuje se da će na marginama konferencije ministar Božinović održati bilateralne susrete.

MUENCHEN - Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razmijenit će konačne dokumente o ratifikaciji novog START-a, sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, u Muenchenu gdje će oboje sudjelovati u radu konferencije o sigurnosti.

NEDJELJA, 6. veljače

--------------------

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se pojaviti pred sudom u Londonu zbog početka saslušanja o izručenju Švedskoj. Švedske vlasti žele ispitati Assangea u okviru istrage zbog silovanja, optužbe koju Assange niječe.

PONEDJELJAK, 7. veljače

-----------------------

DEN HAAG - Završne riječi na haaškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH, nakon dvije odgode, započet će u ponedjeljak i očekuje se da bi mogle potrajati dva do tri tjedna. Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužiteljstvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj. Sva šestorica optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

WEIMAR, Poljska - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim s kojim će razgovarati o europskim pitanjima i odnosima s Rusijom.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙