FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz Svjetski dan bolesnika udruga pacijenata piše premijerki

Autor: ntod
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - U povodu Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, Udruga hrvatskih pacijenata obratila se danas otvorenim pismom predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem ju mole da učini nešto kako bi se spasio solidarni javni zdravsteni sustav - opće dobro svih građana.

Od predsjednice Vlade traže da se donese novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa za područje zdravstva, prema kojemu bi miješanje praksi bio sukob interesa za sve djelatnike u javnom solidarnom zdravstvenom sustavu.

Ako se to odmah ne učini mogli bismo dobiti legalnu tajkunizaciju solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Uništimo li solidarni javni zdravstveni sustav svi oni koji nemaju novca neće se moći liječiti, ističe se u priopćenju koju je potpisao predsjednik udruge Marijo Drlje.

U pismu upozoravaju na nejasnost "novog Pravilnika ministra Milinovića" koji legalizira dopunski rad bolničkih liječnika u privatnim ordinacijama te se pitaju ima li taj Pravilnik za cilj jačanje privatne prakse i slabljenje javnog solidarnog zdravstvenog sustava i kako je moguće da, s jedne strane, liječnička struka upozorava na nedostatak liječnika, a istodobno se liječnicima iz javnog sustava omogućava rad kod privatnika.

"Liste čekanja sve su duže. Obični pacijent u nekim bolnicama za ultrazvučno snimanje, primjerice, mora čekati 230 dana, čekanje na holter iznosi 135 dana, za ergometriju 138 dana, za analizu hormona štitnjače treba čekati 155 dana, a na termin za Endokrinološku-dijabetološku ambulantu 247 dana. Bolesni ljudi ne mogu do svoje Ustavom zajamčene zdravstvene zaštite, a ako imaju novca ili vezu onda mogu birati", ističe Udruga hrvatskih pacijenata.

Pitaju se i je li dvojna praksa postala plodno tlo za moguću korupciju i preusmjeravanje bolesnika iz javnog solidarnog zdravstvenog sustava u privatnu praksu, uz obrazloženje da će u bolnicama predugo čekati na pregled i liječenje?

Smatraju da treba ukinuti bolničke limite i omogućiti maksimalnu iskoristivost kapaciteta u bolnicama, te liječnike plaćati po njihovom stvarnom radu.

"Novac neka ide za bolesnikom uz strogu kontrolu stvarnog rada. Na taj način liječnici ne bi odlazili kod privatnika, imali bi veću plaću, "laki" novci bi ostali u javnom solidarnom zdravstvu, bolesnici bi bili zadovoljniji, a liste čekanja bitno manje", napominju u udruzi.

U povodu sutrašnjeg Dana bolesnika i zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje najavio je volonterske akcije pomoći bolesnicima u kući te posjet zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru.

Zagrebačko gradsko društvo Crvenog križa i Ustanova za zdravstvenu njegu korisnicima usluga pomoći i njege u kući podijelit će poklon-pakete mandarina. U akciju su se uključili i volonteri koji će zajedno s djelatnicima Ustanove obilaziti korisnike, otići im u trgovinu, ljekarnu i drugdje gdje je potrebno.

Iz gradskog Ureda za zdravstvo ističu da je dužnost prihvatiti sve članove društva tijekom cijele godine i svima koji su u potrebi osigurati humani pristup, primjerenu zdravstvenu skrb i zaštititi njihovo dostojanstvo u bolesti.

(Hina) pp/xntod ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙