FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi smrtni slučaj od gripe u PGŽ

Autor: dsil
RIJEKA,1. veljače 2011.(Hina) - Prvi smrtni slučaj zbog komplikacija uzrokovanih gripom u Primorsko-goranskoj županiji potvrdila je voditeljica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Đana Pahor.

Nekoliko dana nakon što je došao u riječki KBC, umro je 69-godišnji muškarac koji je bio u teškome kliničkom stanju s plućnim i srčanim bolestima. Đana Pahor je rekla da se nije cijepio protiv pandemijske gripe ni ove ni prošle godine, pri čemu je istaknula nužnost cijepljenja osoba koje pripadaju rizičnim skupinama, kojoj je i on pripadao. "Riječ je o osobama starijim od 65 godina za koje je cijepljenje besplatno i izrazito preporučljivo", rekla je.

Po podacima Zavoda, od gripe je u Primorsko-goranskoj županiji oboljelo oko 2100 ljudi, a očekuje se da će se ovoga tjedna povećati broj prijavljenih pacijenata sa simptomima gripe. Pahor je istaknula da bi ovoga tjedna trebao biti vrhunac epidemije gripe na tom području. Kako je riječ samo o prijavljenim pacijentima, ukupan broj oboljelih je sigurno veći, dodala je.

Dosad su na bolničko liječenje u toj županiji primljena 64 pacijenta sa simptomima gripe. Najčešća komplikacija izazvana gripom je virusna upala pluća. Laboratorijski je dokazan virus tipa H1N1 u 34 od 64 analizirana uzorka brisa bolesnika s područja te županije, izvijestila je Pahor.

(Hina) xdsil yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙