FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biološku terapiju omogućiti oboljelima od psorijaze

Autor: tmar
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - "Život u mojoj koži", akcija je kojom Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za psorijazu Ministarstva zdravstva žele poboljšati kvalitetu liječenja oboljelih od psorijaze uvrštavanjem na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) suvremenih bioloških lijekova koje pacijenti, zbog visoke cijene, ne mogu sami plaćati a dokazano poboljšavaju tijek bolesti.

U Hrvatskoj su registrirana četiri takva lijeka; tri su uvrštena na listu lijekova HZZO za druge bolesti, ali ne i za psorijazu.

"Godišnja terapija po bolesniku stoji oko 100 tisuća kuna, a od HZZO-a je još 2007. godine zatraženo da se biološki lijekovi odobre za 30-ak najtežih psorijatičnih bolesnika, no do danas na to traženje nije stigao odgovor", kaže prof. Ines Brajac, predstojnica Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka, koja je ujedno referentni centar za liječenje psorijaze u Hrvatskoj.

Psorijaza, ili kronična upalna bolest koju karakteriziraju crvene mrlje po koži prekrivene srebrnastim ljuskama u nas se, smatraju stručnjaci, još uvijek smatra kozmetskom bolesti iako je to, posebice kod težih oblika, bolest koja pogađa cijeli organizam a zbog estetike uvelike utječe na psihičko stanje bolesnika.

Za razliku od uobičajenih načina liječenja mastima, fotokemoterapijom i tradicionalnim lijekovima koji uglavnom samo djelomično ublažavaju simptome, biološki lijekovi omogućavajju ciljano liječenje stanica koje su zahvaćene bolešću, ne oštećujući organe i okolno tkivo, te značajno smanjuju tragove bolesti i poboljšavaju kvalitetu života bolesnika.

U Hrvatskoj je oko 80 tisuća oboljelih od psorijaze, što približno odgovara svjetskoj prevalenciji te bolesti koja pogađa oko dva posto populacije. Dvije trećine oboljelih ima blaži oblik bolesti a jedna trećina teži, gdje su zahvaćeni veći dijelovi tijela, uključujući ruke, noge, lice, pa su oboljeli zbog vidljivih znakova bolesti izloženih stigmatizaciji.

Predsjednica Hrvatskog društva za dermatovenerologiju prof. Mirna Šitum ističe kako je više do 70 posto bolesnika navelo da je nezadovoljno svojim liječenjem. Njih 86 posto najgorim dijelom svoje bolesti smatra upravo izgled kože dok je 36 posto bolesnika zbog bolesti doživjelo socijalno odbacivanje.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙