FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak trgovanja bez jasnih smjernica

Autor: neba
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje trgovanje bez jasnih smjernica, a to zatišje moglo bi potrajati još nekoliko dana dok ne započne pozicioniranje ulagača uoči objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao blagih 0,11 posto, na 2.312 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.273 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 25,5 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego dan prije.

U mirnom jučerašnjem trgovanju u najvećem fokusu investitora bila je dionica HT-a, sa 6,6 milijuna kuna prometa i rastom cijena za 1,33 posto, na 305 kuna. Mediji špekuliraju da se Nomura i JP Morgan interesiraju za kupnju 10-postotnog udjela u HT-u.

„Na domaćem tržištu danas očekujem mirno trgovanje, bez jasnoga smjera. Poslijepodne bi nam smjernice mogle stići s inozemnih burzi, nakon objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Zatišje na domaćem tržištu moglo bi potrajati još nekoliko dana, nakon čega će vjerojatno započeti pozicioniranje investitora pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija, posebice pred objavu rezultata i prijedloga dividende HT-a, dodaje Bešević.

Na svjetskim burzama, pak, cijene dionica i dalje rastu uslijed snažnih fundamenata.

U četvrtak su na Wall Streetu vodeći indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u trgovačkom sektoru, nakon ohrabrujućih podataka o maloprodaji i jačanju američkog uslužnog sektora.

Jutros je Nikkei indeks Tokijske burze skočio više od 1 posto, zahvaljujući najavi spajanja dviju japanskih čeličana, dok je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,37 dolara jer je splasnula nada ulagača da će u euruzoni uskoro biti povećane kamate. I na europskim burzama jutros cijene dionica rastu.

S tehničkog aspekta, svjetske burze i dalje su u području prekupljenosti, pa jačaju očekivanja da bi mogla uslijediti kratkoročna negativna korekcija cijena dionica, navodi Bešević.

„Ipak, okidača za korekciju nema jer su fundamenti solidni, na što upućuju američki makroekonomski pokazatelji objavljeni ovoga tjedna, koji su redom svi bili iznad očekivanja. Budu li današnji podaci o zaposlenosti i stopi nezaposlenosti u SAD-u bolji od očekivanja, korekcija bi ponovno mogla biti izbjegnuta“, ocjenjuje Bešević.

Kako dodaje, u fokusu investitora bit će i dalje situacija u Egiptu, gdje su se sukobili protivnici i pristaše režima.

„Iako svjetska tržišta dionica nisu znatnije reagirala na prosvjede u Egiptu, cijene nafte mogle bi u idućih mjesec, dva porasti iznad 100 dolara za barel, pogotovo poremeti li se promet u Sueskom kanalu“, ocjenjuje Bešević.

A na globalnom tržištu brodskog prijevoza vozarine i dalje padaju. Indeks vozarina sipkog tereta BDI jučer je iznosio 1.045 bodova.

„BDI se nalazi na najnižim razinama od travnja 2010. godine i trenutno je otprilike 75 posto ispod najviših razina. Prosječne vozarine sada se kreću oko 5.700 dolara, a procjene su bile da će se u prosjeku ove godine kretati oko 22.000 dolara. Stoga vjerujem da su sada na dnu te da će uskoro početi rasti, moguće već s jačanjem kineske potražnje nakon završetka tamošnje nove godine“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙