FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muselimović: Predočit ću Sudu BiH da nema valjanih dokaza protiv Purde

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. siječnja 2011. (Hina) - Odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa hrvatskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog na temelju srbijanske tjeralice, izjavio je u ponedjeljak Hini kako je uvjeren da nema valjanih dokaza koji bi njegova branjenika teretili da je počinio kazneno djelo ratnog zločina te da će na sutrašnjem ročištu podnijeti o tome i dokaze dobivene iz državnog odvjetništva u Osijeku.

Muselimović je potvrdio kako će na Sudu BiH u utorak biti održano ročište na kojemu će se zastupnici Tužiteljstva BiH i obrane očitovati o srbijanskom zahtjevu za Purdino izručenje.

Kazao je kako očekuje da će se Tužiteljstvo BiH držati onoga što stoji u spisu poslanom iz Srbije odnosno na zahtjevu za Purdino izručenje, no obrana će, istaknuo je Muselimović, predočiti sve potrebne dokaze kako bi uvjerila sud u Purdinu nevinost u ovom slučaju.

"Ja sam i od Državnog odvjetništva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da Purda nije kriv i da nema osnova za njegov kazneni progon", kazao je Muselimović.

Posebice je dodao kako je iz svih raspoloživih dokumenata jasno da je iskaz samog Purde, koji predstavlja i osnovu zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem, dan u vrijeme kada je on bio u zarobljeništvu u srbijanskom logoru.

"Izjave uzete dok je on bio u zarobljeništvu ne mogu se uzeti kao osnova za podizanje bilo kakve optužnice", kazao je Muselimović pojašnjavajući kako je očevidno riječ o protuzakonito pribavljenim izjavama odnosno dokazima.

Odgovarajuće mišljenje o cijelom slučaju, kazao je Muselimović, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske već je dostavilo i Ministarstvu pravosuđa BiH, ali i Sudu BiH pa obrana očekuje da će i to biti važno pri donošenju odluke o zahtjevu za izručenje.

Tihomir Purda u ekstradicijskom je pritvoru u BiH od 5. siječnja kada je uhićen na graničnom prijelazu Orašje.

Kako je Hini pojašnjeno u sudu BiH, u utorak će biti obavljeno samo saslušanje strana u postupku, a sama odluka bit će donesena naknadno. Glasnogovornica Suda Selma Hadžić kazala je kako zakon nije predvidio rokove u kojima se donosi odluka u ovakvim slučajevima, no istaknula je kako se svi predmeti u kojima postoji mjera ekstradicijskog pritvora u pravilu rješavaju žurno.

U slučaju žalbi na sudske odluke u ovakvim je predmetima, po zakonima BiH, osobu čije se izručenje traži moguće držati u ekstradicijskom pritvoru i do šest mjeseci. Mišljenje Suda BiH odnosno njegova odluka, kakva god bila, ipak neće značiti konačnu odluku o tome hoće li Purda biti izručen Srbiji.

"Konačnu odluku donosi ministar pravosuđa BiH koji tu odluku može uvažiti ili odbaciti", kazala je Hadžić.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙