FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze rastu uoči aukcije portugalskih obveznica

Autor: scvi
LONDON, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, a ulagači s nestrpljenjem čekaju aukciju portugalskih obveznica, koja će pokazati treba li toj članici eurozone međunarodna financijska pomoć.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.152 boda, nakon što je već jučer skočio 1,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 1,1 posto.

Pozitivno na tržište djeluju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, a među najvećim su dobitnicama dionice banaka.

Cijene BBVA, HSBC-a i UBS-a porasle su između 1,3 i 1,7 posto.

„Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija dobro je počela. U fokusu ulagača je i aukcija portugalskih obveznica. Portugal poručuje da mu inozemna financijska pomoć za pokrivanje proračunskih potreba nije potrebna, no ulagači nisu baš uvjereni u to“, kaže Philip Isherwood, strateg u tvrtki Evolution Securities.

Današnja aukcija portugalskih obveznica pokazat će po kojoj se cijeni na tržištu mogu financirati proračunske potrebe te članice eurozone. Bude li potražnja za obveznicama slaba, to bi moglo pritisnuti tečaj eura i gurnuti Portugal korak bliže međunarodnoj pomoći, kakvu su već zatražile Grčka i Irska.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromijenjen na 10.512 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙