FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal želi jače gospodarske veze s Katarom

Autor: mkuz
LISABON, 17. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Portugal želi jače gospodarske veze s Katarom, poručilo je izaslanstvo portugalske vlade tijekom posjeta Dohi, a razgovaralo se i o mogućnosti katarske kupovine portugalskog državnog duga, prenijeli su u ponedjeljak portugalski mediji izjavu ministra vanjskih poslova Luisa Amadoa.

Izaslanstvo portugalske vlade doputovalo je u nedjelju u dvodnevni posjet Dohi, pri čemu je portugalski premijer Jose Socrates u nedjelju u razgovoru s novinarima naglasio da je "pravo vrijeme da se pojačaju komercijalni odnosi između Portugala i Katara".

Katar je tako s Portugalom potpisao memorandum o razumijevanju u sektoru obnovljive energije i turizma.

U međuvremenu su portugalski mediji u ponedjeljak prenijeli izjavu portugalskog ministra vanjskih poslova Luisa Amada, koji je također bio u izaslanstvu, da su dvije zemlje razgovarale i o mogućnosti katarske kupovine portugalskog državnog duga.

"Trenutno je ta tema u središtu naših problema i zato smatram da su ministri financija o njoj razgovarali", rekao je u nedjelju u Kataru Amado za portugalsku radio postaju SIC.

Amado i ministar financija Fernando Teixeira dos Santos dio su portugalskog izaslanstva koje je na čelu s premijerom Joseom Socratesom posjetilo Katar.

Amadova je ocjena u suprotnosti s izjavom portugalskog premijera, koji je nekoliko sati ranije izjavio da tijekom posjeta nije bilo riječi o prodaji državnih obveznica.

Socrates je novinarima rekao da su jedina tema posjeta bile prilike za katarsko ulaganje u Portugal, kao i prisutnost portugalskih tvrtki u toj zemlji u Perzijskom zaljevu.

Zemlje poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata obično ne kupuju državne obveznice, ali predstavnici portugalskih banaka, koji su također bili u izaslanstvu, izrazili su nadu da bi se to moglo promijeniti, navodi dnevnik Publico.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙