FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države priznati neovisnost južnog Sudana, dok je Washington istodobno pokrenuo proces uklanjanja Sudana s popisa zemalja koje podupiru terorizam. "Nakon desetljeća sukoba, snimke milijuna glasača u južnom Sudanu koji su glasovali za svoju budućnost inspiracija su za cijeli svijet i predstavljaju još jedan korak Afrike prema demokraciji", rekao je Obama. Stanovnici južnog Sudana su s 98,83 posto glasovali za odcjepljenje svoje pokrajine, po konačnim službenim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo povjerenstvo za referendum. Očekuje se da će južni Sudan i formalno proglasiti neovisnost 9. srpnja pošto istekne moratorij. Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir je rekao da je prihvatio izjašnjavanje za neovisnost na referendumu na jugu zemlje po kojem bi u Africi trebala nastati još jedna država.

KAIRO

Nova egipatska vlada obećala je u ponedjeljak, na svojoj prvoj sjednici otkako je prije dva tjedna izbila pobuna u zemlji, da će povećati plaće državnim službenicima, zadržati subvencije, te privući strana ulaganja. Vlada je u priopćenju najavila da će povisiti plaće službenika u državnoj administraciji, te vojne i civilne mirovine za 15 posto. Suočen s masovnim prosvjedima, egipatski predsjednik Hosni Mubarak raspustio je vladu prošlog mjeseca i imenovao je novu kojoj je naredio da zadrži subvencije. Subvencije su osjetljivo pitanje u Egiptu budući da mnogi ljudi ovise o subvencijama za hranu. Politika ekonomske liberalizacije bivše vlade, koju su hvalili strani ulagači, bila je na udaru kritika siromašnih Egipćana.

RABAT

Marokanski islamistički pokret Pravda i dobročinstvo pozvao je u ponedjeljak na "žurne demokratske promjene" i na "uspostavu mehanizama koji će dokinuti autokraciju". U tekstu koji je objavio na svojoj internetskoj stranici, islamistički pokret koji su marokanske vlasti službeno zabranile, ali ga ne progone, "pozdravlja prosvjede u Tunisu i u Egiptu" te poziva na "žurne radikalne demokratske promjene kako bi se uvela stvarna podjela vlasti u Maroku". Kako navodi nekoliko promatrača, Pravda i dobročinstvo, koja traži i "poništenje" sadašnjeg ustava, jedan je od najvećih islamističkih pokreta u Maroku. "Marokanske vlasti procjenjuju da Pravda i dobročinstvo ima između 30.000 i 40.000 članova. No čelnici islamističkog pokreta ocjenjuju da on ima gotovo 200.000 članova", rekao je politolog Mohamed Darif, stručnjak za marokanski islamizam. "No najveća snaga Pravde i dobročinstva su njezin ustroj i mobilizacijska sposobnost", dodao je Darif. U pozivu objavljenom na internetu Marokance se 20. veljače poziva na mirne prosvjede za "sveobuhvatne političke reforme".

DEN HAAG

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders kojemu se sudi za poticanje rasne mržnje i za diskriminaciju muslimana, rekao je u ponedjeljak na sudu u Amsterdamu da ga se "progoni" zbog protuislamskih stajališta. "Građani koji kritiziraju islam plaćaju visoku cijenu. Izloženi su prijetnjama, progonjeni i s njima se postupa kao s kriminalcima", rekao je zastupnik na proceduralnom saslušanju koje se prenosilo na internetu. "Onaj tko govori istinu je u opasnosti", dodao je predsjednik Stranke slobode (PVV) kojega se sudbeno goni zbog toga što je islam nazvao "fašističkim" i što je zatražio zabranu Kurana koji je usporedio s knjigom Mein Kampf Adofa Hitlera. Suđenje Wildersu koje je počelo 4. listopada 2010. prekinuto je 22. listopada, pošto su suci izuzeti na optuženikov zahtjev. Nadnevak novog suđenja još nije utvrđen.

MOSTAR

Hercegovačka franjevačka provincija obilježila je u ponedjeljak u Širokome Brijegu u BiH 66. godišnjicu stradanja franjevaca koje su potkraj Drugog svjetskog rata likvidirali pripadnici partizanskih postrojbi. Održana je procesija ispred mjesta smaknuća 12 svećenika do samostanske crkve u Širokome Brijegu gdje je misu predvodio provincijal hercegovačkih franjevaca Ivan Sesar. "Ovom svetom misnom žrtvom želimo obilježiti 66. obljetnicu smrti naših 66 ubijenih hercegovačkih fratara. Neprijatelj križa Kristova ih nije oteo samo našoj provinciji, našem narodu, njihovim obiteljima, nego cijeloj Crkvi, a usuđujem se reći i čovječanstvu", rekao je provincijal Sesar u propovijedi. Pozvao je vjernike da franjevačka žrtva bude pouka kako bi u njima otkrili primjere hrabrosti i odvažnosti. Prema riječima franjevaca, komunisti su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubili 66 hercegovačkih franjevaca.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙