FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija očekuje rast od 8,6 posto u tekućoj fiskalnoj godini

Autor: mpuk
NEW DELHI, 7. veljače 2011. (Hina/AFP) - Očekuje se da će indijsko gospodarstvo u tekućoj fiskalnoj godini porasti za 8,6 posto, što je najviša stopa u tri godine unatoč opetovanom podizanju kamatnih stopa, priopćila je indijska vlada.

Procjena za godinu koja završava 31. ožujka temelji se na stopama rasta višima od 8,0 posto u ključnim sektorima kao što su industrijska proizvodnja, građevinarstvo, financije, nekretnine i poslovne usluge, objavila je Središnje statistička organizacija (CSO).

Također odražava nagli porast poljoprivredne proizvodnje, uz očekivanja da će aktivnosti u tom sektoru porasti za 5,4 posto, u usporedbi sa samo 0,4 posto u 2009./2010. fiskalnoj godini.

Indija je u razdoblju od 2006. i 2008. ostvarivala prosječnu godišnju stopu rasta od 9,5 posto da bi potom ona zbog globalne krize kliznula na 6,7 posto u 2008/2009. Gospodarstvo je u prošloj fiskalnoj godini raslo po revidiranoj stopi od 8,0 posto.

Ti podaci objavljeni su nakon što je premijer Manmohan Singh upozorio da visoka inflacija predstavlja "ozbiljnu prijetnju" zamahu gospodarskog rasta.

New Delhi je pod pritiskom da obuzda inflaciju, posebice rastuće cijene hrane, te je središnja banka povisila kamatnjake već sedam puta u razdoblju kraćem od godinu dana, a očekuje se da će ih ponovno podignuti sljedećeg mjeseca.

Neki analitičari su izrazili zabrinutost da bi agresivno povećanje moglo usporiti rast i ugroziti vladin cilj postizanja dvoznamenkastog gospodarskog rasta kako bi se značajno suzbilo siromaštvo.

Podaci su objavljeni uoči predstavljanja proračuna za fiskalnu godinu koja počinje 1. travnja. Objava je zakazana 28. veljače.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙