FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada podigla prognozu stope rasta za 2011.

Autor: vmom
BERLIN, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada u srijedu je podigla prognozu stope gospodarskog rasta u ovoj godini na 2,3 posto, najavljujući solidan rast izvoza i pojačanu osobnu potrošnju.

U listopadu Berlin je za ovu godinu prognozirao rast u visini 1,8 posto.

U 2012. dužnosnici očekuju nešto sporiji rast, po stopi od 1,8 posto, kazao je ministar gospodarstva Rainer Bruederle.

"Njemačko gospodarstvo lani se oporavilo. Ova će godina biti dobra. Uzlet počiva na dva stabilna temelja, izvozu i domaćoj potražnji", kazao je.

Izmjenama vladinih projekcija prethodila je objava podatka da je najveće europsko gospodarstvo lani poraslo za 3,6 posto, što je najsnažniji rast od ujedinjenja podijeljene Njemačke, budući da je oporavak izvoza u stopu slijedilo jačanje domaće potražnje. Pad njemačkog BDP-a u 2009. iznosio je golemih 4,7 posto.

Njemačka je drugi najveći izvoznik u svijetu, poslije Kine, i upravo je skok njezina izvoza najviše zaslužan za prošlogodišnji uspjeh.

Za ovu godinu vlada ipak prognozira sporiji rast izvoza, po stopi od 6,5 posto, u usporedbi sa skokom od 14,2 posto u 2010., dok se rast uvoza procjenjuje u visini 6,4 posto, nakon 13-postotnog rasta u prošloj godini.

Osobna potrošnja trebala bi porasti za 1,6 posto u 2011., nakon što je lani uvećana za 0,5 posto. Potporu tomu trebalo bi pružati daljnje smanjenje stope nezaposlenosti, koja bi se prema procjenama ministra Bruederlea ove godine trebala spustiti na prosječnih sedam posto, nakon 7,7 posto u 2009.

Zdravi gospodarski rast pomaže i njemačkim državnim financijama. Njemačka bi ove godine trebala smanjiti proračunski manjak na 2,5 posto, kazao je Bruederle. Lani je iznosio 3,5 posto BDP-a.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙