FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje američkog gospodarstva potaknulo svjetske burze

Autor: neba
ZAGREB, 6. veljače 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, što se zahvaljuje jačanju američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 2,3 posto, na 12.092 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 2.769 bodova.

Proboj Dow Jones indeksa iznad psihološki važne razine od 12.000, a S&P 500 iznad 1.300 bodova, po prvi puta od lipnja 2008. godine, ponajviše se zahvaljuje vijestima o jačanju oporavka američkog gospodarstva.

Institut za menadžere nabave (ISM) objavio je da je njegov indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u siječnju skočio na 60,8 bodova, najvišu razinu od 2004. godine. ISM indeks uslužnog sektora također je porastao više od očekivanja, dosegnuvši najvišu razinu od 2005. godine.

Ulagače su ohrabrili i podaci o rastu prodaje u trgovačkim lancima u siječnju za neočekivano snažnih 4,8 posto.

„Sasvim je jasno da industrija već neko vrijeme jača, a ako uz nju jača i potrošnja, to znači da jača veći dio gospodarstva“, kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, od farmaceutskog diva Pfizera, do najveće svjetske poštanske kompanije United Parcel Servicesa.

Zbog toga ulagače nisu obeshrabrili ni nejasni signali s tržišta rada. U siječnju je u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 36.000, što je znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednja četiri mjeseca. No, stopa nezaposlenosti pala je neočekivano oštro s 9,4 na 9 posto, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

No, i u tom nejasnom izvješću ima dobrih strana. Zbog slabosti tržišta rada, američka središnja banka Fed i dalje će, kažu analitičari, voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku, što će pozitivno utjecati na tržište kapitala.

Neki analitičari primjećuju i promjenu strategije ulagača na tržištu. Posljednjih dana više se investira u defenzivne i sektore koji su zaostajali svojim rastom, kao što je sektor proizvođača robe za široku potrošnju, dok se u sektorima koji su dosad snažno rasli, primjerice, energetskom, rudarskom i industrijskom, pojavljuju naznake dobitonosnih prodaja.

„Tržište postaje selektivnije i rotacija je sve važnija“, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki John Thomas Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,97 posto, na 5.997 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60 posto, na 7.216 bodova, a pariški CAC 1,12 posto, na 4.047 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, na 10.543 boda.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙