FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: vodeći indeksi gotovo nepromijenjeni

Autor: neba
NEW YORK, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su u zadnjim trenucima trgovanja izbrisani početni gubici, izazvani nedovoljno dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 3 boda, ili 0,03 posto, na 11.977 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,03 posto, na 1.291 bod, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 2.719 bodova.

Od kompanija iz S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, rezultati njih oko 70 posto bili su bolji nego što se očekivalo. No, kako tržište jača još od kraja prosinca prošle godine, posljednjih dana rastu cijene dionica samo onih kompanija koje su ostvarile doista odlične rezultate.

Zbog toga su jučer razočarali rezultati 3M-a, premda je ta kompanija izvijestila o nešto većoj dobiti nego što se očekivalo. Kako je 3M poručio i da bi mu rast cijena sirovina mogao nagristi zaradu u ovoj godini, cijena njegove dionice pala je 2 posto.

Dionica Johnson & Johnsona pojeftinila je, pak, 1,8 posto, nakon što je taj proizvođač robe za široku potrošnju izvijestio o padu prodaje u SAD-u i najavio rezultate u ovoj godini koji su slabiji nego što su analitičari procjenjivali.

No, cijena dionice Verizon Communicationsa porasla je 1,6 posto jer je taj telekomunikacijski div izvijestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Iz istog razloga dionica proizvođača kemikalija DuPonta poskupila je 0,3 posto.

„Tržište je toliko poraslo da kompanije moraju imati doista sjajne rezultate kako bi cijene njihovih dionica nastavile rasti. Mislim da će se trend dobrih poslovnih rezultata nastaviti, ali i da će nakon toga cijene dionica pasti“, kaže Michael Yoshikami, strateg u tvrtki YCMNET Advisors.

Očekivanja od poslovnih rezultata sve su veća. Na početku siječnja analitičari su, u anketi Reutersa, procjenjivali da su zarade kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle 31,9 posto, a sada očekuju rast od 34,9 posto.

Zbog takvih, sve većih očekivanja i dugotrajnog rasta cijena dionica, ulagači su na oprezu. Na to ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde.

Pritom su na NYSE 1.603 dionice dobile, dok ih je 1.379 izgubilo na vrijednosti.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 5.917 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,12 posto, na 7.059 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.019 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙