FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi porasli, u fokusu trgovački sektor

Autor: neba
NEW YORK, 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u trgovačkom sektoru, nakon ohrabrujućih podataka o maloprodaji i jačanju američkog uslužnog sektora.

Dow Jones indeks ojačao je 20 bodova, ili 0,17 posto, na 12.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 1.307 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 2.753 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je objavljeno da je u siječnju prodaja u trgovačkim lancima porasla za neočekivano snažnih 4,8 posto.

Zahvaljujući tome, Morgan Stanleyev indeks trgovačkog sektora ojačao je 2,8 posto, pri čemu je dionica Sears Holdingsa poskupila gotovo 8, a Ross Storesa oko 6 posto.

Snažan rast cijena u tom sektoru zahvaljuje se i tome što je dosad taj sektor zaostajao za drugima. Od početka godine Morgan Stanleyev indeks trgovačkog sektora bio je na gubitku 2,5 posto, dok je S&P indeks energetskog sektora porastao 9,4, a industrijskog i tehnološkog oko 6 posto.

Ulagače je jučer ohrabrio i podatak Instituta za menadžere nabave, prema kojemu je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru porastao više od procjena analitičara, dosegnuvši najvišu razinu od 2005. godine.

Dobre vijesti stigle su i s tržišta rada. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 42.000, na 415.000, nižu razinu nego što se očekivalo.

Unatoč naznakama jačanja američkog gospodarstva, jučer se trgovalo oprezno, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog eskalacije sukoba u Egiptu između protivnika i pristaša režima.

To bi, smatraju analitičari, moglo destabilizirati Bliski istok i negativno utjecati na naftom bogate zemlje u toj regiji.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u petak biti objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj zaposlenih povećan za 145.000.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 5 naprema 4.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 5.983 boda, a pariški CAC 0,74 posto, na 4.036 bodova. No, frankfurtski DAX ojačao je 0,14 posto, na 7.193 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙