FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ i SDP za kandidate za NO HRT-a

Autor: vlar
ZAGREB, 4. veljače 2011.(Hina) - HDZ i SDP danas su u Saboru podržali predložene kandidate za članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a, ali ne i HNS, čiji je klub najavio suzdržanost prema prijedlogu Odbora za medije, ocjenjujući da kandidatura Silvije Luks Kalogjera za predsjednicu NO-a nije jamstvo da će to tijelo na najbolji način upravljati poslovanjem HRT-a.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) naglasio je da je vođenje Nadzornog odbora odgovorna zadaća koja zahtijeva poznavanje elementarne ekonomije, vođenja poslovanja i upravljanja javnim i ljudskim resursima, a da to nisu područja kojima se Silvija Luks bavila u svom profesionalnom radu.

"Prijedlog da predsjednica Nadzornog odbora bude Silvija Luks Kalogjera ide ispod tog standarda", poručio je HNS-ovac, izrazivši sumnju da bi NO pod njezinim vodstvom doveo do nužnih promjena na HRT-u, "kojemu se stalno smanjuje gledanost, na kojemu su ukinute sve relevantne političke emisije, a program je postao bljutav poput stiropora".

Richembergh je upozorio i na otkaze honorarnim djelatnicima na HRT-u, koji su, ističe, nosili glavninu programa i nisu bili "lezilebovići", dok je dio stalno zaposlenih "vijest da će morati raditi dočekao s indignacijom".

Richemberhovo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika koji su isticali da su pri izboru kandidata koje su predložili za imenovanje u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru.

Đurđica Sumrak (HDZ) zamjerila mu je i da je izrazom "bljutav poput stiropora" uvrijedio HRT. "Bila bi bljuvotina kada bi na HRT-u slušali izraze kao lezilebovići", poručila je HNS-ovcu.

Sunčana Glavak je u ime Kluba HDZ-a izrazila potporu predloženim članovima Nadzornog odbora HRT-a, koje na temelju Zakona o HRT-u na mandat od četiri godine imenuje Hrvatski sabor.

"U HDZ-u smatramo da su četiri člana NO HRT-a, koje je Saboru predložio Odbor za medije, na čelu sa Silvijom Luks Kalogjerom dorasli zadatku nadzora poslovanja javne televizije te da će osigurati transparentnost financiranja javne televizije", istaknula je Glavak.

Nenad Stazić rekao je kako SDP ne sumnja unaprijed u sposobnosti i čast ni jednog od predloženih kandidata, već da će ih ocjenjivati nakadno, prema radu, ispunjavanju zadaća koje im, istaknuo je, neće biti nimalo lake.

To se, kazao je, prije svega odnosi na pritiske kojima je izložen HRT, uglavnom od Vlade, poput prijetnji smanjenjem pristojbe ili naplate PDV-a, a koje bi, da se ostvare, nacionalnu televiziju i radio učinile potpuno ovisnima o Banskim dvorima.

"To je konstantan pritisak pod kojim su se dogodile programske promjene, ukinuta je Latinica, a time i sloboda govora u javnom servisu, nema više ni Otvorenog", kazao je Stazić, podsjetivši da je jedan europski parlamentarac poslao pismo vodstvu HRT-a u kojem upozorava na HDZ-ove pritiske na tu kuću.

To je izazvalo reakciju predsjedavajućeg Vladimira Šeksa (HDZ), koji je poručio kako taj uvaženi europski parlamentarac sigurno stalno gleda HRT, Latinicu i Otvoreno, te da je u potpunosti upoznat sa stanjem u toj medijskoj kući.

(Hina) xtr/xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙