FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luks, Čagalj, Žigman i Miljenić kandidati za NO HRT-a

Autor: trub
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Saborski Odbor za medije predložio je danas Saboru da za predsjednicu Nadzornog odbora HRT-a imenuje Silviju Luks Kalogjeru, a za članove Željka Čaglja, Antu Žigmana i Orsata Miljenića.

Spomenute kandidate predložili su klubovi zastupnika parlamentarne većine i manjine, između 20 pravovaljanih kandidatura koliko je pristiglo na natječaj, pri čemu su Silvija Luks, Željko Čagalj i Ante Žigman kandidati većine, a Orsat Miljenić oporbe.

Prema novom Zakonu o HRT-u, peti član Nadzornog odbora (NO) bit će predstavnik Radničkog vijeća HRT-a.

Goran Beus Richembergh (HNS) prigovorio je HDZ-ovom prijedlogu da se za predsjednicu NO imenuje Silvija Luks, ocijenivši da, ne ulazeći u njezine novinarske kvalitete, nije kvalitetan odabir za čelno mjesto NO, novog tijela koje će nadzirati financijsko poslovanje HRT-a.

"Imali smo odličnu priliku da novi sustav upravljanja HRT-om postavimo od početka kako treba. No, to nećemo napraviti predlažući Silviju Luks za predsjednicu NO", rekao je HNS-ov zastupnik.

"Žao mi je što HDZ nije u tom sistemu koji jako pada, jer je HRT u dubokoj krizi, podigao letvicu na razinu standarda kojim bi pokazali da su jako zainteresirani da se stane na kraj tom stanju", ocijenio je Richembergh.

Odgovorila mu je potpredsjednica Odbora Ljubica Lukačić (HDZ), istaknuvši kako je oporba, pa i HNS, imala priliku u tijeku usuglašavanja iznijeti primjedbe na HDZ-ov odabir kandidata, ali da to nisu učinili.

"Ako ste smatrali da neki od kandidata ne bi bio primjeren za člana ili predsjednika NO, to ste mogli reći do kraja roka za usuglašavanje", poručila je HNS-ovcu, naglasivši kako je zakonska procedura u potpunosti ispoštovana.

Da je procedura ispoštovana slaže se i predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP), ali i ističe kako je s čuđenjem popratio članke u medijima koji su razgovarali s kandidatima, a od kojih je samo Miljenić, rekao je, pokazao da "vlada materijom" vezanom uz HRT.

Odbor je utvrdio listu od 41 kandidata za 11 članova Programskog vijeća HRT-a, koju je uputio na usuglašavanje saborskim klubovima, koji prijedlog kandidata trebaju uputiti u idućih 15 dana.

Na natječaj je, inače, pristiglo 57 kandidatura, ali ih je dio odbijen zbog nepotpune dokumentacije, a kandidature Zvonka Milasa, Hašima Bahtijarija, Želimira Mesarića i Nade Gaćešić Livaković odbijene su jer su već dva puta bili imenovani članovima Programskog vijeća.

Prihvaćene su, pak, kandidature Dražena Lalića i Viktorije Car, koje su pristigle u zadnji čas pa nisu urudžbirane, a Boris Kunst (HDZ) podsjetio je kako je Lalić, profesor na Fakultetu političkih znanosti, 2009. u tisku prigovorio da na HRT-u ima previše kajkavštine.

"Čudi me što je javnoj televiziji predbacio da se previše čuje 'kaj', umjesto da mu je drago što se čuje hrvatski dijalekt, s obzirom na velik broj stranih riječi koje se koriste", rekao je Kunst.

Odbor je na znanje primio dopis pučkog pravobranitelja Jurice Malčića kojim je izvijestio Sabor o pritužbama Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera, na negativistički odnos medija prema njezinoj obitelji.

Sukladno Malčićevoj preporuci, Odbor je pozvao Hrvatsko novinarsko društvo i njegovo Vijeće časti da sukladno svojim ovlastima ukažu novinarima da u obavljanju svoje profesije poštuju privatnost i ljudska prava, a prihvaćen je i zaključak da Odbor za medije zajedno s Odborom za ljudska prava organizira raspravu o poštivanju ljudskih prava u medijskim izvještajima.

HDZ-ova većina u Odboru usprotivila se, pak, Stazićevom prijedlogu da Odbor predloži Vladi da inicira dopune Zakona o medijima na način da se osnuje nezavisno regulatorno tijelo, vijeće za medije, te propišu sankcije za nepoštivanje privatnosti.

HDZ-ovi članovi ističu da se izmjene zakona ne donose ishitreno, već u zadanoj proceduri u koju trebaju biti uključeni i stručnjaci.

(Hina) xtr ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙