FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Srđan Baković, Andrej Matijašević
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Bijela kuća je u ponedjeljak objavila da je zadovoljna suzdržanošću koju su dosad pokazivale egipatske sigurnosne snage i pozvala je na mir dan uoči masovnih prosvjeda protiv predsjednika Hosnija Mubaraka. Gibbs je rekao da se Bijela kuća nada kako će "mir i nenasilje" prevladati u utorak, kada se trebaju održati veliki prosvjedni marševi kojima će se obilježiti tjedan dana pobune protiv Mubaraka u kojoj je ubijeno najmanje 125 ljudi. On ipak nije odstupio sa stajališta koje je Obamina administracija zauzela od početka krize - pozvao je na demokratske promjene, ali nije zatražio odlazak Mubaraka, dugogodišnjeg saveznika SAD-a. "Nije na našoj vladi da to određuje, već na Egipćanima", rekao je govoreći o budućnosti Mubarakova režima.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u ponedjeljak da bi Egipat mogao dobiti vlast sličnu iranskoj ako organizirani islamistički pokret preuzme kontrolu u državi zahvaljujući kaosu". "Točno je da radikalni islam nije uzrokovao nestabilnost. To sigurno nije bio slučaj u Tunisu i mislim da nije ni u Egiptu", priznao je Netanyahu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je u ponedjeljak stigla u dvodnevni posjet Izraelu. "Naš se susret održava u nemirna vremena, zbog čega pomak u mirovnom procesu postaje još važniji", istaknula je Merkel. "Idući mjeseci bit će presudni za mirovni proces", dodala je, dok najesen treba početi američka predizborna predsjednička utrka, što i ne obećava znatniji napredak u svezi s tim pitanjem.

KAIRO - Predsjednik Arapske lige Amr Musa pozvao je u ponedjeljak na mirnu promjenu vlasti u Egiptu, gdje se predsjednik Hosni Mubarak već tjedan dana sučeljava s nezapamćenim prosvjedima. "Treba mirno ići dalje, nužna je mirna tranzicija", rekao je. Odgovarajući na pitanje o naravi te tranzicije, Musa je rekao da je riječ o prijelazu "iz jednog razdoblja u drugo". "Političari i ljudi koji rade u politici moraju pomoći tome procesu", rekao je bivši ministar vanjskih poslova, veoma popularan u Egiptu.

SAN FRANCISCO - Tvrtka Google pokrenula je posebnu uslugu koja građanima Egipta omogužuje slanje Twitter poruke pozivom na telefonski broj i ostavjenjem glasovne poruke, odnosno bez internetske veze koja je i dalje prekinuta u toj zemlji potresenoj cjelotjednim antivladinim prosvjedima. Na službenom korporativnom blogu Google je u ponedjeljak navečer objavio da se poput mnogih zanimao za stanje u Egiptu i razmišljao kako pomoći ljudima na terenu. Usluga koju je Google razvio sa stručnjacima iz Twittera Egipćanima omogućuje da nazovu telefonski broj i ostave glasovnu poruku. Ona se automatski pretvara u tekstualnu poruku i šalje na Twitter, objavio je Reuters. U Googleu ističu da za korištenje usluge nije potreban pristup internetu. U članku u kojem tvrde da im je glavna želja da Egipćanima omoguće da ih se čuje, navode i brojeve telefona na kojima je usluga dostupna.

(Hina) xsb/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙