FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 13 sati

PULA - Stotinjak branitelja i građana Pule okupilo se danas u Puli, u dvorištu crkve Sv. Antuna, na prosvjedu "solidarnosti i potpore" hrvatskim braniteljima, koje se u Srbiji sumnjiče za počinjenje kaznenih djela ratnog zločina. Prosvjed je organizirala Udruga hrvatskih branitelja "Zavjet" Istarske županije, a neposredni je povod, navode u Udruzi, uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde na tlu BIH, i koji se, potpuno nedužan, nalazi u ekstradicijskom pritvoru zatvora u Zenici. Na skupu potpore koji je trajao oko pola sata, nitko nije održao govor već su, po riječima predsjednika udruge "Zavjet" Ninoslava Mogorovića, "sudionici šutnjom iskazali svu ogorčenost branitelja postupcima hrvatskih vlasti prema onima koji su im omogućili da vode skrb o hrvatskim nacionalnim interesima". "Upravo šutnjom želimo iskazati svoje nezadovoljstvo postupcima vlasti, koje ništa ne poduzimaju u zaštiti branitelja, što pokazuje i uhićenje branitelja Tihomira Purde", kazao je Mogorović. Ocijenio je kako su hrvatski branitelji u posljednjih 10 godina bili često žrtve političkih igara na području jugo-istočne Europe. Predsjednik udruga branitelja "Zavjet" Istarske županije kazao je i da su prosvjednici "danas izabrali šutnju jer ona ponekad puno više govori od vatrenih govora". Ocijenio je i kako je 'slučaj Purda’ samo jedan u nizu propusta struktura vlasti Republike Hrvatske spram Domovinskog rata i braniteljske populacije u posljednjih 10-tak godina. Zato je mirni prosvjed počeo u 11,30 sati, a okončan je "pet minuta do 12" kako bi se na simbolički način ukazalo vladajućim i oporbenim strukturama u Hrvatskoj koliko je još vremena preostalo da se konačno stane na kraj zaboravljivosti i indiferentnosti prema braniteljima, rekao je Mogorović.

DONJA STUBICA - Na parkiralištu ugostiteljskog objekta u Donjoj Stubici rano jutros 22-godišnja djevojka kuhinjskim je nožem teško ozlijedila 24-godišnjeg mladića, koji je prevezen u Opću bolnicu Zabok, izvijestila je Policijska uprava krapinsko-zagorska. Policija navodi kako se pokušaj ubojstva dogodio oko 3,45 sati na parkiralištu ugostiteljskog objekta "Pod starim gradom". Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je osumnjičena djevojka (1989.) prišla osobnom automobilu i otvorila vrata vozača te kuhinjskim nožem zadala ubodnu ranu na lijevoj strani prsišta mladiću (1987.), koji se nalazio na vozačevom sjedalu. Osumnjičena 22-godišnjakinja je u 4,30 uhićena, a tijekom očevida na mjestu napada pronađen je kuhinjski nož. Ozlijeđenom 24-godišnjaku liječnička pomoć pružena je u Općoj bolnici Zabok gdje je zadržan na daljnjem liječenju, a zadobivene ozljede okvalificirane su kao teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, navodi PU krapinsko-zagorska.

KRIŽEVCI - U Križevcima su danas završeni 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ane predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a potom je predstavljena medalja s likom svetog Marka Križevčanina, akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića. Biskup Huzjak je u propovijedi naglasio da nam nema drugoga puta do puta kršćanskoga života. „Gledajući svijet oko sebe i način predstavljanja svijeta, pokušajmo se analizirati koliko puta smo o ljudima govorili lijepo i plemenito, a koliko puta smo govorili o tuđim pogreškama, grijesima i nepravdama. Ne bi trebalo biti tolikih skandala, procesa, optužaba i crnila oko nas“, rekao je mons. Huzjak te istakao da se "nemojmo ustručavati jer svetost je poziv svakome od nas". „Mi imamo svoje svece i blaženike koji su narasli u našem narodu. Sv. Marko Križevčanin je ovdje ponikao, on je tu stekao svoju svetost koju naš narod i Crkva nosi od svoga utemeljenja. Mi smo baštinici iste vjere, iste milosti Božje i iste kulture. Baštinici smo svega onoga što su naši sveci živjeli i nama ostavili“, naglasio je biskup Huzjak. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima bio su posvećeni blaženicima Mariji od Propetog Isusa Petković, Ivanu Merzu i Augustinu Kažotiću te svetom Marku Križevčaninu. Večeras u 18 sati u križevačkoj Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice bit će služena arhijerejska liturgija koju predvodi vladika mons. Nikola Kekić zajedno s tamošnjim župnicima i svećenicima križevačke eparhije. Liturgija se služi prigodom blagdana triju zaštitnika eparhije - svetog Ivana Zlatoustog, svetog Bazilija Velikog i svetog Grgura Nazijanskog.

ZAGREB - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog do kraja sezone ugostit će neke od najboljih inozemnih i hrvatskih glazbenika današnjice, među kojima su mezzosporanistice Magdalena Kožena i Elina Garanča, hrvatski pijanist Ivo Pogorelić te ruski violinist Vadim Repin. "Govoreći sportskim rječnikom, na pozornici 'Lisinskog' u idućem razdoblju nastupit će svjetska glazbena reprezentacija koja zasigurno pobjeđuje, zajedno s publikom gladnom vrhunskih glazbenih događaja", rekao je ravnatelj "Lisinskog" Dražen Siriščević. Koncert češke mezzosopranistice Magdalene Kožene bit će 19. veljače, uz komorni ansambl Private Musicke. Jedna od najpopularnijih opernih pjevačica današnjice, latvijska mezzosopranistica Elina Garanča, zvijezda njujorškog Metropolitana, u "Lisinskom" nastupa 10. ožujka, sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT), pod ravnanjem Karela Marka Chichona. Ravnatelj Siriščević je izvijestio i da su već skoro rasprodane sve ulaznice za koncert proslavljenog hrvatskog pijanista Ive Pogorelića, koji će se u KD "Vatroslav Lisinski" održati 12. ožujka. Hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić u Koncertnu dvoranu dolaze 2. travnja s izborom najboljih Bachovih djela skladanih za orgulje. Pred kraj sezone, 21. svibnja, u "Lisinskom" će nastupiti istaknuti ruski violinist Vadim Repin, u pratnji Praškog komornog orkestra.Taj koncert bio je najavljen za 12. ožujka i Repin je trebao nastupati s Luksemburškom filharmonijom, no ona je otkazala europsku turneju. Program "Lisinski pleše pod maskama" održat će se 5. ožujka, a maskirane posjetitelje zabavljat će Big Band HRT-a, Soul Fingers i Los Caballeros.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙