FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

SPLIT/PODSTRANA - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak u Podstrani da se hrvatski državni vrh ne upleće u unutarnju politiku BiH, naglasivši kako je ustavna obveza Hrvatske skrbiti o Hrvatima u BiH. Premijerka Kosor je u izjavi za novinare u Podstrani, gdje je položila temeljni kamen za izgradnju zgrade od 16 stanova namijenjenih braniteljima iz Domovinskog rata, odbacila primjedbe da su se ona i predsjednik Republike Ivo Josipović nedavno objavljenom "Zajedničkom izjavom o potpori RH euroatlantskom putu BiH" upleli u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine. "Nikakva upletanja nema, mislim da svatko razuman to razumije", izjavila je premijerka Kosor. "Predsjednik Josipović i ja smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano uz naše ustavne obveze, a naše su ustavne obveze, među ostalima, i voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, odnosno o Hrvatima u BiH", kazala je. "Pošto su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivna naroda naša je obveza kazati ponešto i o tome s obzirom na činjenicu da još nisu formirana tijela (vlasti) koja mogu odlučno voditi državu u izlasku iz krize i u drugim velikim poslovima", istaknula je premijerka. Predsjednik države i premijerka su 12. siječnja, nakon sastanka s predsjednicima dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, objavili "Zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH" kojom su još jednom jasno podržali cjelovitost BiH, ali i pozvali na formiranje vlasti "koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na izborima".

ZAGREB - Prvi posjet Hrvatskoj predsjedništva Bosne i Hercegovine u posljednje četiri godine počeo je u ponedjeljak svečanim dočekom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Predsjedavajućeg predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića i članove predsjedništva Bakira Izetbegovića i Željka Komšića dočekao je domaćin posjeta, hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Nakon intoniranja himni dviju država i zajedničkog pregleda počasne zaštitne bojne, Josipović i članovi predsjedništva BiH uputili su se na razgovore u Ured predsjednika. Susretom u Uredu predsjednika, nakon kojeg je predviđena konferencija za novinare Josipovića i Radmanovića, počeo je dvodnevni službeni posjet vrhovnog političkog tijela susjedne države, tijekom kojeg će se trojica članova predsjedništva BiH sastati i s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Kako se očekuje, teme svih razgovora bit će bilateralni odnosi, otvorena pitanja između dviju zemalja, suradnja u području pravosuđa, gospodarska suradnja te pitanja održivog povratka, donatorske konferencija za izbjeglice i graničnog prijelaza kroz Neum. Među temama razgovora mogli bi se naći i problem zagađenja iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te pitanje hrvatskog branitelja Tihomira Purde, koji je od 5. siječnja u zatvoru u BiH zbog srbijanske tjeralice za navodni ratni zločin i o čijem bi se mogućem izručivanju Srbiji sud Bosne i Hercegovine trebao očitovati u utorak, u vrijeme dok će predsjedništvo BiH još boraviti u Zagrebu.

SARAJEVO - Odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa hrvatskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog na temelju srbijanske tjeralice, izjavio je u ponedjeljak Hini kako je uvjeren da nema valjanih dokaza koji bi njegova branjenika teretili da je počinio kazneno djelo ratnog zločina te da će na sutrašnjem ročištu podnijeti o tome i dokaze dobivene iz državnog odvjetništva u Osijeku. Muselimović je potvrdio kako će na Sudu BiH u utorak biti održano ročište na kojemu će se zastupnici Tužiteljstva BiH i obrane očitovati o srbijanskom zahtjevu za Purdino izručenje. Kazao je kako očekuje da će se Tužiteljstvo BiH držati onoga što stoji u spisu poslanom iz Srbije odnosno na zahtjevu za Purdino izručenje, no obrana će, istaknuo je Muselimović, predočiti sve potrebne dokaze kako bi uvjerila sud u Purdinu nevinost u ovom slučaju. "Ja sam i od Državnog odvjetništva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da Purda nije kriv i da nema osnova za njegov kazneni progon", kazao je Muselimović. Posebice je dodao kako je iz svih raspoloživih dokumenata jasno da je iskaz samog Purde, koji predstavlja i osnovu zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem, dan u vrijeme kada je on bio u zarobljeništvu u srbijanskom logoru. Odgovarajuće mišljenje o cijelom slučaju, kazao je Muselimović, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske već je dostavilo i Ministarstvu pravosuđa BiH, ali i Sudu BiH pa obrana očekuje da će i to biti važno pri donošenju odluke o zahtjevu za izručenje. Tihomir Purda u ekstradicijskom je pritvoru u BiH od 5. siječnja kada je uhićen na graničnom prijelazu Orašje.

RIM - Rim se priprema za masovni dolazak hodočasnika prvoga svibnja na beatifikaciju Ivana Pavla Drugoga, javlja agencija APA. Zasad se procjenjuje da će ih doći oko dva i pol milijuna. U to vrijeme u Vječnome Gradu obično bude još mnogo turista koji onamo idu za uskrsne blagdane. Većina hotela talijanskoga glavnoga grada rezervirana je za noć s 30. travnja na prvi svibnja, objavio je talijanski dnevnik La Repubblica. Hotelske su cijene naglo skočile. Za sobu koju je dosad trebalo platiti stotinjak eura, sada treba izdvojiti i 330 eura. "Taj rast cijena normalan je, jer cijena raste kad poraste potražnja", objašnjava predsjednik rimske udruge hotelijera Giuseppe Roscioli. On kritizira odluku Vatikana da Ivan Pavao Drugi postane blaženikom 1. svibnja. "U to je vrijeme pune sezone u Rimu i grad je ionako prepun turista. Mogli su izabrani neko drugo vrijeme za beatifikaciju", kaže Roscioli. Budući da na trg Svetoga Petra može stati "samo" stotinjak tisuća na okolnim će se ulicama postaviti velika platna kako bi vjernici mogli gledati papu Benedikta XVI. koji će predvoditi svečanost. Očekuju se mnogobrojni hodočasnici iz Poljske, domovine Ivana Pavla Drugoga. Nakon smrti Ivana Pavla Drugoga 2. u travnju 2005. u Rim se slilo oko tri milijuna hodočasnika.

MOSKVA - Dva ruska ledolomca uspjela su osloboditi posljednji iz skupine pet brodova koji su s ukupno oko 600 mornara od kraja prosinca bili okovani ledom u Ohotskom moru, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik savezne agencije za ribolovstvo. "Operacija je uspješno završena" i "svi su mornari dobro", rekao je Aleksaner Saveljev. Brodovi su zatražili pomoć prije mjesec dana pošto su se našli opkoljeni ledom debelim od dva do četiri metra pri temperaturama nižim od minus 20 Celzijevih stupnjeva u Sahalinskom zaljevu kamo su uplovili unatoč službenim upozornjima. Dva ledolomca razbijala su put u nedjelju i uspjela do slobodnih voda dotegliti posljednji blokirani brod, Sudružestvo, golemi brod-tvornicu za preradu ribe s 368 članova posade. Tri ledolomca i nekoliko helikoptera sudjelovalo je u operaciji oslobađanja bez presedana po opsegu i trajanju u ekstremnim uvjetima. Ruska televizija i mediji svakodnevno su izvještavali o njihovim naporima.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙