FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Izložba "Vrijeme Gorgone i Postgorgone 1961.- 2010." slikara i grafičara akademika Josipa Vanište, koju je od otvorenja 18. prosinca u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pogledalo više od dvije tisuće posjetitelja, zatvorena je danas u umjetnikovoj nazočnosti. Ta izložba daje nove uvide o umjetničkoj skupini Gorgona, povezujući autorove umjetničke početke i njegovo sadašnje stvaralaštvo. Izloženi su crteži i slike, publikacije koje je Vaništa objavljivao te teorijske rasprave, fotografije i zapisi o tom nekonvencionalnom umjetničkom pokretu. Retrospektiva se održala u znaku Vaništinog rada i njegovih nastojanja da se sačuva duh zajedništva, rekao je povjesničar umjetnosti, akademik Tonko Maroević, koji je i autor soneta o slikarstvu objavljenog u katalogu izložbe. Maroević je podsjetio kako je Josip Vaništa govorio da djelovanje Gorgone nije trebalo biti slikarstvo, no, ocijenio je, bez slikarstva ta skupina ne bi bila moguća, što dokazuju i izloženi zapisi koji rezimiraju njezin rad. Umjetnička skupina Gorgona je okupila autore koji su kroz ironiju, paradoks i otpor prema nametnutom kolektivizmu hrvatskoj umjetnosti dali dubinu, naglasio je Maroević, dodavši da se tom izložbom daje "hommage jednom druženju, prijateljstvu, zajedništvu i epohi koja je imala svoje uspone i padove". Putem Vaništinih crteža, knjiga, časopisa, fotografija i korespodencije izložba donosi biografiju umjetničke skupine Gorgona, u kojoj su od 1959. do 1966. u Zagrebu djelovali, uz ostale, Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Đuro Seder, Ivan Kožarić, teoretičari i kritičari umjetnosti Radoslav Putar, Matko Meštrović, Dimitrije Bašičević Mangelos i Miljenko Horvat.

CRNA MLAKA - U povodu Svjetskog dana močvarnih (vlažnih) staništa, 2. veljače, a u Međunarodnoj godini šuma, danas je Državni zavod za zaštitu prirode u Crnoj Mlaki kod Jastrebarskog, posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području, organizirao promatranje ptica i vođenje stazama/stopama dabra i vidre. Posjetitelji su mogli saznati sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti. Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković istaknuo je kako vlažna staništa spadaju u najvrijednija staništa na svijetu jer su ona "laboratorij" u kojem je počeo život. "Uništavanjem tih staništa direktno ugrožavamo svoju budućnost", naglasio je. Crna Mlaka jedno je od četiri ramsarskih područja u Hrvatskoj i u tom kontekstu ima izuzetnu vrijednost. Čine je ribnjaci, okolne livade i šume hrasta lužnjaka, a na tom području gnijezdi, zimuje ili odmara veliki broj ptica močvarica, selica ili stanarica. Vrijednost vlažnih staništa prepoznali su i naši preci pa su sva stara naselja građena uz rubove takvih staništa, a ne kao što se to događa u novija vremena, u samim staništima, naglasio je Marković. Na taj su način naši stari osiguravali svoje domove i nepokretnu imovinu, a vlažne livade i šume koristili kao plodna polja i vrijedne pašnjake, dodao je. Većinski vlasnik i voditelj proizvodnje ribe u ribnjacima Crna Mlaka, Ivan Prepolec, rekao je kako je površina ribnjaka 700 hektara te se godišnje proizvede oko 350 tona ribe - od čega se 80 posto izvozi u zemlje EU.

ZAGREB - Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, na dionici autoceste A 6, Rijeka-Zagreb, od čvora Kikovica do čvora Bosiljevo 2, dok se na jak vjetar upozorava od čvora Kikovica do tunela Tuhobić, izvijestio je popodne u 15,30 sati Hrvatski auto-klub. Na većini cesta promet je srednje gust. Zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta važi u Gorskom kotaru na lokalnim i županijskim cestama na području Delnica i Vrbovskog, a u Lici na D 42 Josipdol-Poljanak. Na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zatvoren je izlaz Lužani u smjeru Slavonskog Broda. Obilazak je preko čvorova Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad. Na graničnim prijelazima nema čekanja. Granični prijelaz Plovanija otvoren je samo za vozila do 3,5 tone. Do 1. ožujka zatvoren je granični prijelaz Principovac-Sot, zbog radova (produžen je rok završetka radova). U prekidu je katamaranska linija iz Rijeke prema Pagu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙