FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy, Merkel i Cameron pozivaju Mubaraka na promjene

Autor: vrad
PARIZ, 29. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron pozvali su u subotu u zajedničkoj izjavi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da počne proces promjena nakon zakonitih zahtjeva njegova naroda te da po svaku cijenu izbjegne primjenu sile prema civilima.

"Veoma smo zabrinuti zbog događaja koje pratimo u Egiptu. Cijenimo ulogu čimbenika stabilnosti koju je predsjednik Mubarak dugi niz godina imao na Bliskom istoku. Sada tražimo da bude čimbenik stabilnosti i u rješavanju sadašnje situacije u Egiptu", rekli su u priopćenju koje je objavila Elizejska palača.

"Pozivamo predsjednika Mubaraka da po svaku cijenu izbjegne primjenu sile prema nenaoružanim civilima i pozivamo prosvjednike da se mirno koriste svojim pravima", dodaju.

"Važno je se buduće političke, gospodarske i društvene reforme koje je predsjednik Mubarak obećao provedu u cijelosti i brzo te da odgovaraju težnjama egipatskog naroda", dodaje troje europskih čelnika.

"Ljudska prava i demokratske slobode moraju se u cijelosti poštovati, pa tako i sloboda govora i informiranja, napose uporaba telefona i interneta te pravo na mirno okupljanje i prosvjedovanje".

"Egipatski narod ima zakonite zahtjeve i želi bolju i pravedniju budućnost. Pozivamo predsjednika Mubaraka da počne proces promjena koje će se očitovati u vladi sa širom bazom te u slobodnim i pravednim izborima", zaključuju.

Elizejska palača dodaje da je francuski predsjednik tijekom dana ragovarao s egipatskim kolegom.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙