FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatska i Rumunjska opredijeljene su za mir i stabilnost jugoistoka Europe, a zalažu se za jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, osobito u području turizma, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u petak Bukureštu nakon sastanka s rumunjskim premijerom Emilom Bocom. "Drago mi je što se slažemo da želimo da gospodarska suradnja bude još snažnija, a mislim da ima i prostora za to", rekla je Kosor u izjavi nakon sastanka objavljenoj na internetskoj stranici hrvatske vlade. Hrvatska je premijerka najavila i skori sastanak Dunavske strategije u Vukovaru. "Kao dvije zemlje NATO-a razgovarali smo i o tome što ulazak hrvatske u EU znači u sigurnosnome smislu za za jugoistok Europe. Mi u hrvatskoj vladi smatramo da je završetak pregovora za Hrvatsku, a u konačnici i ulazak u EU, poruka iznimno važna za sve naše susjede, dakle za jugoistok Europe", rekla je. "To je poruka nade i ohrabrenja, poruka da se reforme i težak posao isplate. A naša zajednička nastojanja u potpori svih zemalja jugoistoka Europe na euroatlantskome putu, upravo su naše zauzimanje za trajnu stabilnost i mir u ovome dijelu svijeta", istaknula je. Nakon razgovora hrvatskog i rumunjskog izaslanstva potpisani su Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava gospodarstva, te Protokol o suradnji između ministarstava vanjskih poslova. Rumunjski premijer Boc istaknuo je potporu hrvatskom priblžavanju članstvu u Europskoj uniji, a Kosor je izjavila kako tu potporu drži "iznimno važnom".

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio je noćas u televizijskom obraćanju naciji raspuštanje vlade i formiranje novog kabineta u subotu. "Zatražio sam danas ostavku vlade", rekao je Mubarak, dodajući da će novu vladu imenovati u subotu. Obraćajući se naciji u noći između petka i subote, prvi put od izbijanja prosvjeda protiv njegove vlad, Mubarak je govoreći na državnoj televiziji rekao je da je Egiptu potreban dijalog, a ne nasilje za rješavanje problema. Izražavajući potrebu da se osigura mir i stabilnost Egipta najavio je i uvođenje "novih mijera" za demokraciju, ekonomske i političke reforme. Egipatski predsednik Hosni Mubarak u svom obraćanju naciji kazao je i kako Egipat treba biti svjestan nestabilnosti diljem zemlje, da su antivladini protesti dio zavjere da se destabilizira Egipat i uništi legitimitet njegove vlade, te otuda upotreba policije i vojske u neredima koji su izbili na ulicama egipatskih gradova.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak navečer da je telefonski razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom nakon njegova obraćanja naciji, te kako mu je kazao da mora provesti u život pružena obećanja i poduzeti konkretne korake prema političkim i gospodarskim reformama. "Kada se predsjednik Mubarak večeras obratio egipatskom narodu, obećao je više demokracije i veće ekonomske prilike. Rekao sam mu da ima odgovornost dati smisao tim riječima, poduzeti konkretne korake i akcije kojima će provesti to obećanje", kazao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući. Obama je istakao kako želi biti vrlo jasan da se egipatske vlasti moraju suzdržavati od nasilja nad mirnim prosvjednicima, te pozvao vladu u Kairu da okonča blokadu na internetu, uključujući i socijalne mreže koje prosvjednici koriste za organiziranje. Također je poručio da demonstracije moraju biti nenasilne. "U idućim koracima sadašnji trenutak nestabilnosti treba pretvoriti u trenutak obećanja", rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući. On se obratio medijima sat nakon što je Mubarak u televizijskom obraćanju naciji najavio smjenu vlade i obećao da će ubrzati društvene i ekonomske promjene. Obama je nakon toga imao 30-minutni razgovor s Mubarakom, objavila je Bijela kuća. Izrazivši očekivanje da Egipat očekuju teški dani, Obama je u izjavi naglasio kako će se "Sjedinjene Države nastaviti zalagati za prava egipatskog naroda i surađivati s njegovom vladom u traganju za budućnosti s više pravde, slobode i nade".

KAIRO - U prosvjedima protiv vlade u petak u Kairu je poginulo pet osoba a oko 870 prosvjednika je ozlijeđeno, rekli su izvori iz egipatskih bolnica udvostručivši svoje ranije procjene. Izvori su rekli da je 450 prosvjednika pomoć dobilo na ulici te nisu prebačeni u bolnice dok ih je 420 hospitalizirano. Ranije su rekli da je nekoliko osoba ozbiljno ranjeno, među kojima neki i iz vatrenog oružja. Ranjen je i određen broj policajaca ali još nije poznato koliko. Prosvjedi kojima se traži kraj 30-godišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka ušli su u četvrti dan. Mubarak je donio odluku o uvođenju policijskog sata u Kairu, Aleksandriji i Suezu i zatražio je od vojske da u suradnji s policijom osigura poštovanje javnog reda.

WASHINGTON - Sjedinjene Države će preispitati svoju politiku pomoći Egiptu na temelju zbivanja idućih dana u toj zemlji, rekla je Bijela kuća u petak. "Prespitat ćemo naš stav prema pomoći na temelju sadašnjih i događaja idućih dana", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. On je izjavu o, kako je rekao, fluidnoj i dinamičnoj situaciji u Egiptu i vladinim naporima da suzbije prosvjede u većim egipatskim gradovima, dao na dnevnoj konferenciji za tisak. U fiskalnoj 2010. godini Washington je Egiptu dao 1,3 milijarda dolara u vojnoj pomoći i 250 milijuna dolara ekonomske pomoći.

ZAGREB - Hrvatski državljani koji stalno i privremeno borave u Egiptu, u kojemu traju veliki prosvjedi, dosad nisu zatražili konzularnu pomoć, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u petak. "U Egiptu stalno boravi 30-ak hrvatskih državljana, a 10-ak privremeno. Nitko od njih nije zatražio konzularnu pomoć. Za sada nemamo takvih zahtjeva", potvrđeno je za Hinu iz Ureda ministarstva za odnose s javnošću. Ministarstvo je preporuku za putovanja u Egipat diglo na višu razinu te zbog "nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima i demonstracijama u Kairu i drugim dijelovima Egipta trenutno ne preporučuje putovanje u tu zemlju". U preporuci MVPEI-a stoji da je u petak došlo do "daljnje eskalacije prosvjeda i demonstracija diljem zemlje", a posebice je do žestokih sukoba došlo između policije i demonstranata na Trgu Tahrir u Kairu. Također, navodi ministarstvo, prosvjedi i demonstracije uz sukobe sa snagama sigurnosti zahvatili su područja diljem Egipta, uključujući Suez, Rafah, te područje Delte Nila i Gornjeg Egipta. MVPEI upozorava i da je u Egiptu zbog sigurnosnih mjera trenutno otežana ili potpuno onemogućena uporaba mobilnih telefonskih uređaja i interneta.

(Hina) xsb ysb/ggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙