FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor boravit će u petak u radnom posjetu Rumunjskoj, priopćio je u srijedu vladin Ured za odnose s javnošću. Tom prigodom predsjednica Vlade RH susrest će se s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom, premijerom Emilom Bocom i predsjednikom Senata Mirceom Geoanom. Predsjednik Basescu nedavno je opovrgnuo ministra vanjskih poslova Teodora Baconschia koji je izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska i dalje budu blokirali ulazak Rumunjske u Schengenski prostor. "Bit rumunjske politike nije u postavljanju uvjeta za pristup Hrvatske u EU, već, dapače, nesuzdržana potpora pristupu zemalja zapadnog Balkana", rekao je Basescu demantirajući Baconschija. Basescu je rekao da Rumunjska mora ispuniti svoje obveze kako bi bila primljena u Schengenski prostor, a ne postavljati uvjete, te neće uvjetovati pristup Hrvatske EU-u.

KAIRO - U neredima koji prate dosad neviđene prosvjede u Egiptu, u srijedu navečer su poginuli jedan policajac i jedan prosvjednik, povećavši time broj žrtava u protekla dva dana prosvjeda na ukupno šest, objavili su medicinski izvori, a prenijele svjetske agencije. Poginuli su u sukobima u četvrti u središtu Kaira, gdje su se strane međusobno gađale kamenjem, pošto je policija suzavcem pokušala rastjerati prosvjednike, dodaju izvori ne navodeći druge pojedinosti. Desetine prosvjednika sukobile su se u srijedu navečer sa sigurnosnim snagama ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova u Kairu, nakon čega ih je policija rastjerala suzavcem. Prosvjednici su provalivši vrata ušli u zgradu i zauzeli ured jednog od zaštitara, nakon čega ih je policija natjerala na povlačenje upotrijebivši suzavac. Nasilni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti nastavljeni su u srijedu navečer i u Suezu, gdje su prosvjednici molovljevim koktelima i kamenjem napali zgradu poglavarstva grada. Broj ranjenih u Suezu, luci udaljenoj oko sto kilometara od Kaira, popeo se u srijedu navečer na više od 70, među kojima je i 15 policajaca, doznaje se iz bolničkih izvora. Prosvjednici u Suezu zapalili su u srijedu navečer vladinu zgradu i pokušali zapaliti lokalni ured egipatske vladajuće stranke, objavili su očevici i snage sigurnosti. Prosvjednici su bacali molotovljeve koktele na ured Nacionalne demokratske stranke, no nisu je uspjeli zapaliti, a policija ih je rastjerala suzavcem.

DAVOS - Rušenje režima bivšeg predsjednika Ben Alija u Tunisu je "veoma važna pouka" za sve, rekao je u srijedu u Davosu, u Švicarskoj, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, izrazivši ipak želju da ono ne izazove lančanu reakciju u susjednim zemljama. "Vjerujem da je ono što se dogodilo (u Tunisu) veoma važna pouka za svaku vlast, bez obzira o kojoj je zemlji riječ", rekao je ruski predsjednik u prigodi službenog otvorenja 41. Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). "Nadam se da će se stanje u Tunisu stabilizirati i da neće izazvati lančanu reakciju u drugim zemljama u arapskome svijetu", istaknuo je. Medvedev je rekao da ga je napad u kojemu je u ponedjeljak u Moskvi poginulo 35 osoba trebao spriječiti da dođe u Davos. "Mislili su da će tim činom baciti Rusiju na koljena", dodao je. "Ali prevarili su se", upozorio je. Ruski predsjednik je ocijenio da je WikiLeaksovo objavljivanje povjerljivih dokumenata "dobro" za međunarodne odnose, kazavši kako Rusija nije pretrpjela štetu zbog objavljivanja povjerljivih američkih diplomatskih poruka na toj internetskoj stranici. Medvedev je pozvao Međunarodni monetarni fond (MMF) da valute najvećih brzorastućih gospodarstava (Brazil, Rusija, Indija i Kina) uključi u svoja posebna prava vučenja (SDR). Medvedev je rekao i da će se Rusija suzdržati od uvođenja bilo kakvih novih poreza u financijskom sektoru kako bi potaknula priljev investicija u zemlju.

DAVOS - Egipatski ministar trgovine i industrije Rašid Mohamed Rašid otkazao je sudjelovanje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, rekla je u srijedu njegova glasnogovornica. Rašid koji je ujedno i ministar za investicije, nije naveo razlog takve svoje odluke, dodaje glasnogovornica. Egipat potresa neviđeni val prosvjeda protiv 30-godišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka, nakon svrgavanja tuniskog predsjednika Zinea al-Abidina Ben Alija u narodnoj pobuni prije dva tjedna. Rašid, bivši poslovni čovjek, redoviti je sudionik foruma u Davosu, gdje će glavna tema ove godine biti rizici i ulagačka klima u brzorastućim ekonomijama.

MOSTAR - Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je u srijedu u intervju za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) da Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) predstavlja prošlost, te da će ubuduće ključnu ulogu u toj zemlji imati ured posebnog predstavnika Europske unije objasnivši novi pristup međunarodne zajednice prema toj zemlji. "Ured posebnog predstavnika EU će biti ključ i toj instituciji pripada budućnost. OHR je još tu, ali više pripada prošlosti, a nikako budućnosti. Neće međunarodna zajednica voditi BiH. Naša poruka je da su otvorena vrata za članstvo u EU i da će domaći političari, kao i mi nekada u Švedskoj, morati poduzeti potrebne korake", rekao je ministar vanjskih poslova Švedske. Pojasnio je kako će posebni predstavnik EU u BiH imati sličnu ulogu kao što Europska unija ima u drugim zemljama koje nastoje postati punopravni član. Bildt je istaknuo kako BiH mora provesti ustavne reforme kako bi se približila prema članstvu u Europskoj uniji. Švedski šef diplomacija Carl Bildt je u srijedu stigao u posjet BiH gdje se susreo s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom, te više domaćih dužnosnika i političkih lidera.

DUŠANBE - Gotovo četiri tone droge iz Afganistana namijenjene ruskom i europskom tržištu zaplijenjeno je u Tadžikistanu u 2010., priopćila je u srijedu agencija za suzbijanje trgovine drogom u Dušanbeu. U 2010. "tadžikistanske redarstvene snage zapijenile su 985 kg heroina, 744 kg opijuma i 2 173 kg marihuane", ili "3,9 tona droge proizvedene u Afganistanu", dodao je Rustam Nazarov, direktor tadžikistanske agencije, na tiskovnoj konferenciji. Tadžikistan, najsiromašnija zemlja na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, jedan je od glavnih pravaca krijumčarenja droge iz Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača opijuma, namijenjene prodaji u Rusiji i europskim zemljama.

DŽEDA - Zbog jakih kiša poplavljene su ulice i prekinut je dovod električne energije u nekim dijelovima drugog po veličini grada u Saudijskoj Arabiji Džede u srijedu, dok stanovnici strahuju da bi se mogle ponoviti poplave iz 2009. u kojima je poginulo više od 120 ljudi. Automobili su plutali u bujici poplavnih voda na ulicama koje su se pretvorile u rijeka, a neugodan vonj osjećao se u zraku pošto su se otpadne vode iz poplavljenih septičkih jama pomiješale s oborinskom vodom u toj luci na Crvenome moru, u kojoj živi četiri milijuna stanovnika i koja nema kanalizacijskog sustava. Vlasti su pozvale stanovnike da ostanu kod kuće, ali nisu objavile podatke o razmjerima štete i o žrtvama. Glasnogovornik civilne zaštite nije reagirao na mnogobrojne pozive da objavi procjenu šteta i mogućih žrtava ni da komentira zbivanja.

(Hina) xsd yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙