FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BUDIMPEŠTA - Belgija je u četvrtak navečer svečano predala Mađarskoj šestomjesečno presjedanje Europskom unijom. "Mađarska je već u povijesti dokazala svoju privrženost slobodi i zato joj Belgija s nadom predaje smjenu. Iako je belgijsko predsjedništvo postiglo rezultate mađaraskom je ostalo mnogo za učiniti", rekao je belgijski premijer Yves Leterme u zgradi mađarskog parlamenta pod reflektorima u boji mađarske trobojnice, crvenoj, zelenoj i bijeloj te plavoj za EU. Leterme je pozdravio program mađarskog predsjedanja i istaknuo da je "gospodarskim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta moguće izgraditi snažnu Europu". Mađarski premijer Viktor Orban je sa svoje strane čestitao belgijskom predsjedništvo na ostvarenom i najavio 2011. godinu kao "godinu preporoda". U petak će Europska komisija održati radnu sjednicu s mađarskom vladom nakon koje će predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i premijer Orban razgovarati u četiri oka. Prioriteti mađarskog predsjedništva su zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske i integracija Roma kao najveće i najdiskriminiranije etničke manjine u Europskoj uniji, pitanje javnog duga u EU-u, posebice u rizičnim zemljama kao što su Grčka, Irska, Portugal i Španjolska, politika EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., te možebitno uključivanje Rumunjske i Bugarske u schengensku zonu, što je postalo manje izvjesno nakon što su Njemačka i Francuska izrazile svoje rezreve.

WASHINGTON - U vladinim zgradama u Annapolisu i Hanoveru u američkoj saveznoj državi Maryland, u četvrtak su aktivirana dva paketa sa zapaljivim materijalom, pri čemu su najmanje dvojici službenika opečeni prsti, objavila je policija. Glasnogovornik državne policije Marylanda Greg Shipley izjavio je da je jedan službenik u prijemnoj sobi za poštu državne zgrade Jeffrey u Annapolisu, otvorio paket veličine knjige iz kojeg se počelo dimiti. Taj službenik je izvijestio da su mu opečeni prsti, rekao je Shipley. Istodobno je sličan paket otkriven u sjedištu marylandskog ministarstva prometa u Hanoveru, gdje su neki ljudi također izvijestili o opečenim prstima, a jedna osoba je prebačen u bolnicu iz predostrožnosti, no nije izviješteno o ozbiljnim ozljedama. Policija istražuje incidente, a svim državnim agencijama u Marylandu je naloženo da do daljnjega ne otvaraju poštu.

BAGDAD - Al Kaida u Iraku napada kršćane u njihovim domovima nakon što su iračke vlasti pojačale mjere sigurnosti oko crkava, izjavio je u četvrtak jedan od zapovjednika američkih snaga u toj zemlji. General Robert Cone, zamjenik zapovjednika za operacije u Iraku, rekao je da izgleda da je sunitska islamistička skupina odlučna nastaviti napade protiv kršćana nakon opsade katoličke katedrale prije dva mjeseca. "Al Kaida se preusmjerila na nastojanja da napada kršćane tamo gdje žive", rekao je Cone u razgovoru za agenciju Reuters dodavši da nema obavještajnih podataka koji bi sugerirali da se planiraju napadi na druge manjine u Iraku. U nizu bombaških napada na domove manjinskih kršćana u Bagdadu prošlog četvrtka ubijene su dvije osobe, a ranjeno najmanje 16.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je imenovao Williama Daleya, bivšeg ministra trgovine i bankara s Wall Streeta, za novog predstojnika svog ureda, ističući da Daleya na novu dužnost donosi veliko poslovno i političko iskustvo. Vodio je velike korporacije i uvjeren sam da će nam Daley pomoći u našoj misiji jačanja gospodarstva i napretka Amerike", rekao je Obama. William Daley (62), je bio ministar trgovine u administraciji predsjednika Billa Clintona od 1997. do 2000., zaslužan za sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi - NAFTA i normalizaciju trgovinskih odnosa s Kinom. Na izborima 2000. vodio je kampanju demokratskog kandidata Ala Gorea. Zadnjih šest godina bio je u upravi bankarskog diva JP Morgan Chase, kao regionalni predsjednik za Srednji zapad. Daley će zamijeniti privremenog predstojnika ureda Petea Rousea, koji je u listopadu 2010. preuzeo dužnost nakon što je Obamin prvi predstojnik ureda Rahm Emanuel, napustio Bijelu kuću kako bi se kandidirao za gradonačelnika Chicaga. Poslovni krugovi pozdravili su imenovanje Daleya u Bijelu kuću, dok su neke liberalne skupine ocjenile da izbor centrista Daleya govori o Obaminom skretanju u desno.

BRUXELLES - Odlaskom posrednika, koji je trebao postići konsenzus između dvije beligijske jezične skupine, dodatno su smanjeni izgledi za formiranje belgijske vlade, te su se povećali izgledi za sazivanje novih izbora. Flamanski socijaldemokrat Johan Vande Lanotte imenovan je kako bi postigao dogovor između sedam stranaka flamanskog dijela Belgije i frankofone Valonije nakon što su izravni razgovori o formiranju vlade propali u listopadu. Dvije najveće flamanske stranke su, međutim, u srijedu navečer odbile njegov prijedlog. "Postoji stara engelska izreka: Možete dovesti konja na pojilo ali ga ne možete natjerati da pije", rekao je Vande Lanotte na konferenciji za tisak u četvrtak. "Jednog će dana političari morati poduzeti taj korak u interesu napretka zemlje". Belgijom upravlja privremena vlada više od 200 dana što izaziva zabrinutost financijskih tržišta za sposobnost te zemlje da riješi pitanje svog velikog javnog duga. Analitičari sada vjeruju da su izbori izgledna mogućnost kako bi se pokušalo riješiti političku paralizu.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙