FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EULEX otvorio preliminarnu istragu povodom Martyjeva izvješća

Autor: bbar
PRIŠTINA, 28. siječnja 2011. (Hina) - Tužitelji misije vladavine prava na Kosovu (EULEX) u petak su pokrenuli preliminarnu istragu vezanu uz navode iz nedavnog izvješća izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu, javljaju u petak prištinski elektronički mediji.

EULEX u svom priopćenju ističe da "posjeduje kapacitet, stručnost i nadležnost" za provedbu sudske istrage te poziva sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući Dicka Martya, da iznesu sve dokaze koje imaju u vezi s optužbama o trgovini organima. "Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do kaznenog progona. Ako dobijemo takve informacije, naši tužitelji su spremni odmah početi s radom", stoji u priopćenju EULEX-a.

Eulex također ističe svoju učinkovitost glede programa zaštite svjedoka odbacujući izražene sumnje u njegovu sposobnost s tim u vezi.

Dick Marty u svome je izvješću optužio dosadašnjeg kosovskog premijera Hashima Thacija i nekoliko zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova za trgovinu organima i organizirani kriminal. Thaci je odbacio takve optužbe.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe u utorak je usvojila rezoluciju na temelju Martyjeva izvješća i pozvala međunarodnu zajednicu i vlasti u Prištini, Tirani i Beogradu da provedu istragu o navodnom neljudskom postupanju i ilegalnoj trgovini organima na Kosovu i u Albaniji.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙