FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božićna poslanica srpskog patrijarha

Autor: ssai
BEOGRAD, 5. siječnja 2011. (Hina) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u srijedu je, u poslanici u prigodi pravoslavnog Božića, ustvrdio kako su predstavnici međunarodne zajednice bili ravnodušni prema zločinima nad srbijanskim žrtvama u navodnoj trgovini organima na Kosovu.

Patrijarh je poručio kako “istina i Božja pravda uvijek imaju posljednju riječ“.

U poslanici koju prenose elektronički mediji u Beogradu Irinej je navodnu trgovinu organima naveo kao jedan od najtežih primjera kršenja prava srpskog naroda na Kosovu.

“Strašan zločin trgovine organima nevinih srpskih žrtava, mržnje i terora odvijao se uz ravnodušnu, u mnogim slučajevima suučesničku šutnju predstavnika međunarodne zajednice“, rekao je Irinej.

Dodao je kako je međunarodna zajednica “i te kako znala“ što se događa, ali da istina i Božja pravda uvijek imaju posljednju riječ. “To nam jamči rođenje Kristovo, to osjećamo i znamo“, poručio je.

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty je u svojem izvješću u prosincu optužio predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija da je predvodio lanac organiziranog kriminala koji je u tijeku rata na Kosovu likvidirao svoje protivnike i krijumčario drogu i organe poginulih Srba.

Thaci je zbog toga najavio da će Martyja tužiti za klevetu.

"O tome je vođena istraga tri puta. Prvi put to je istražila UN-ova misija na Kosovu, zatim druga mjesna tijela i Haaški sud te poslije EULEX", rekao je Thaci.

Irinej je, kako prenosi srbijanska agencija Beta, pozvao vjernike da žive u nepokolebljivoj vjernosti Crkvi te također upozorio na važnost materinstva, braka, obitelji i rađanja djece.

Poručio je kako je život bez ljubavi prema Bogu, ljubavi u braku, obitelji, društvu i ljudskim odnosima, život koji se svodi na samoživost, tjelesnu pohotu i hedonizam, koji tako postaje vrhovna ljudska vrijednost.

Pred svakim je čovjekom, kako je rekao, put života i put smrti, a svako odstupanje s puta dobra i života rađa bezbroj zala, smrti i nepravda.

Irinej je, kako prenosi srbijanska agencija Tanjug, naveo kako je Bog obdario čovjeka mnogim i divnim darovima te da je čovjek pozvan upotrebljavati ih na pravi način, a ne zlorabiti ih.

Patrijarh je također upozorio na sve veći broj pobačaja, osudivši tu pojavu kao čin sebičnosti.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi 7. siječnja.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙