FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe: predstavljeno izvješće Dicka Martyja

Autor: vkla
STRASBOURG, 25. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Zastupnici Vijeća Europe počeli su u utorak s razmatrati izvješće švicarskog izvjestitelja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima krajem 90-ih na Kosovu, za što se optužuju pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Marty, koji je poznat i po izvješćima o tajnim zatočeničkim centrima CIA-e u Europi, u izvješću navodi da su većina žrtava bili zarobljenici u tajnim logorima OVK-a.

"Mi budno pazimo na vrijednosti navedene u Europskoj povelji o ljudskim pravima", rekao je Marty predstavljajući izvješće.

Ono, navodi Marty, "ne govori zločinima koje je počinio Miloševićev režim, ali ih nipošto ne relativizira, i nije usmjereno protiv albanskog naroda na Kosovu", kazao je Marty predstavljajući izvješće.

U uvodnom izlaganju Marty je kazao da su žrtve bili Srbi, kosovski Albanci koji su smatrani izdajicama i pripadnici suparničkih skupina, ali da su za istražitelje to "prije svega bila ljudska bića".

Predstavljeni dokument ima 27 stranica i posebice se bavi "Skupinom iz Drenice" koja je okupljala dužnosnike OVK, među kojima je i premijer Kosova na odlasku Hashim Thaci.

Marty je, međutim, prošli tjedan na Kosovskoj radioteleviziji (RTK) prezirao da nikad nije tvrdio da je Thaci bio direktno upleten u trgovinu organima.

"Ali teško je zamisliti da nikada ništa o tome nije čuo", dodao je Marty.

U pismu Vijeću Europe, Hashim Thaci je dao do znanja da će njegova vlada "u potpunosti surađivati" u nezavisnoj i transparentnoj istrazi koja će pokazati da "nema temelja za spomenute optužbe".

Izvješće, koje je javnosti predočeno u prosincu, izazvalo je žustre rasprave na Kosovu i Albaniji.

(Hina) xvk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙