FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz Srbije i s Kosova na rezoluciju VE

Autor: ssai
BEOGRAD, 25. siječnja 2011. (Hina) - Nakon što je parlamentarna skupština Vijeća Europe u utorak prihvatila rezoluciju kojom se od Albanije i kosovskih vlasti traži da "ubrzaju ozbiljnu istragu" o izvješću, odnosno optužbi za trgovinu organima devedesetih godina, srbijanski dužnosnici očekuju aktivnosti u cilju utvrđivanju istinitosti tih navoda, dok kosovskih dužnosnici ističu kako su spremni suočiti se s izvješćem.

Usvajanje rezolucije, po riječima predsjednice srbijanskog parlamenta Slavice Đukić Dejanović, predstavlja značajan događaj u smislu otvaranja postupka za istragu u povodu navoda o nehumanom tretmanu ljudi i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

“Srbijanska javnost i, uvjerena sam, široka svjetska javnost očekuje da međunarodna zajednica, posebice KFOR i Eulex poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se došlo do istine o navodima iz izvješća“, kazala je Dejanović u priopćenju.

I drugi srbijanski dužnosnici izrazili su očekivanje da će biti provedena detaljna istraga.

Vršitelj dužnosti kosovskog predsjednika Jakup Krasniqi, u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, ističe kako je Kosovo spremno suočiti se s izvješćem.

"Zainteresirani smo za istinu, ma kakva ona bila. Čak i da bude bolna, treba se saznati", poručio je Krasniqi.

Izrazivši uvjerenost da se izvješće neće odraziti na proces priznavanja Kosova, Krasniqi je ocjenio kako će to “na ovaj ili onaj način“ imati posljedice po kosovske institucije i osobe na koje se, po njegovim riječima, nepravedno odnosi.

Enver Hoxhaj, minsitar u kosovskoj vladi u ostavci izjavio je kosovskim medijima da usvajanje izvješća šteti Kosovu i njezinu ugledu u svijetu.

Bivši zavpodjednik glavnog stožera Oslobodilačke vojske Kosova Agim Ceku odbacio je sve optužbe iz izvješća.

"Ne postoji gori osjećaj od onog kad te netko optužuje za nešto što nisi radio", izjavio je Ceku.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe zatražila je u utorak u rezoluciji od Albanije i kosovskih vlasti da "ubrzaju ozbiljnu i neovisnu istragu" u svezi s tvrdnjama o postojanju tajnih zatočeničkih centara gdje se sa zatvorenicima s Kosova srpskog i albanskog podrijetla neljudski ponašalo za vrijeme i nakon sukoba na Kosovu".

U izvješću predstavljenom u utorak u Skupštini, Švicarac Dick Marty optužuje skupinu blisku sadašnjem kosovskom premijeru Hashimu Thaciju da je organizirala međunarodnu trgovinu organima s leševa osoba zatočenih nakon ljeta 1999. u tajnim logorima Oslobodilačke vojske Kosova.

(Hina) xdas/xbb yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙