FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 28. siječnja

Autor: agrb
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu važnijih događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 28. siječnja:

ZAGREB - Nastavak 22. sjednice Hrvatskoga sabora. Zasjedanje će početi raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojima se stvaraju preduvjeti za izgradnju planiranih skladišnih kapaciteta na području Hrvatske te osigurava sigurnost u opskrbi naftom i derivatima. Stvaraju se i preduvjeti za ispunjenje obveze formiranja obveznih zaliha nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječne domaće potrošnje do 31. srpnja 2012., što je obveza koju je Republika Hrvatska preuzela pretpristupnim pregovorima i što će biti i sastavni dio Ugovora o pristupanju EU. Predloženim zakonskim izmjenama stvaraju se i preduvjeti za izgradnju skladišnih kapaciteta kojima bi se pokrenuo planirani investicijski ciklus vrijedan oko milijardu kuna, a koji bi trebao biti okončan najkasnije do polovice 2013. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

PERUČA - U okviru posjeta Peruči predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović položit će vijenac na spomen obilježju (12 sati), nakon čega će nazočiti svečanom obilježavanju 18. godišnjice akcije HV-a "Peruča" i uručiti odlikovanja braniteljima (12,20 sati, Šumarski dom), a predviđeno je i njegovo obraćanje nazočnima. Predsjednik Josipović obići će izložbu "Peruča 1993." i pogledati film o akciji Peruča, a njegova izjava za medije očekuje se u 13,15 sati. U 14,10 sati Predsjedniku Republike predstavit će se ulaganja u Gospodarskoj zoni Kukuzovac.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 20 godina od prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj, Fakultet političkih znanosti i GONG organiziraju drugi od pet skupova na temu izbora - "Akteri izbora: jesu li birači, kandidati, političke stranke i koalicije demokratski zrelije?". Na skupu će sudjelovati, među ostalima, predstavnici HDZ-a, SDP-a i Hrvatskih laburista. (9,30 do 12,15 sati, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Dvorana A, Lepušićeva 6).

ZAGREB - Gotovo tri i pol godine nakon urušavanja Kupske ulice u Zagrebu na Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje odgovornim osobama i tvrtkama optuženima da su ugrozili živote stanara i učinili štetu od oko 17 milijuna kuna. Optužnica zbog propusta u izgradnji HEP-ove poslovne građevine s podzemnom garažom tereti se devet odgovornih osoba i tvrtke "Tehnika", "Conex" i "Interkonzalting" (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

BUZET - Na Općinskom sudu Pazin, Stalnoj službi Buzet bit će objavljena presuda u slučaju tužbe za naknadu štete koju je protiv IDS-ovog saborskog zastupnika Damira Kajina podnio HRT zbog njegove izjave da se "na nacionalnoj televiziji može kupiti gotovo svaka emisija". Kajin je u dvije dosadašnje rasprave iskazao protivljenje tužbenom zahtjevu te se pozvao na izjave predsjednika saborskog Odbora za Ustav i poslovnik da za javno mišljenje u Saboru postoji stegovna odgovornost te da saborski zastupnik ne može biti odgovoran po bilo kojoj drugoj osnovi. Punomoćnik tužitelja, odvjetnik Emil Havkić iz Zagreba tijekom posljednje rasprave preinačio je tužbeni zahtjev te uz odštetu od 110 tisuća kuna s pripadajućim zateznim kamatama, traži da se Kajin ispriča tužitelju, odnosno HRT-u (14 sati, Općinski sud u Pazinu - stalna služba Buzet).

ZAGREB - Pokret "STOP progonu hrvatskih branitelja" održat će konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zahtjeve koje će taj pokret uputiti Vladi, Saboru i Predsjedniku Republike Hrvatske (10,30 sati, dom udruga iz Domovinskog rata, Josipa Slavenskoga 7, Prečko).

ZAGREB - Nakon povratka iz službenog posjeta Moskvi i prvog susreta s novim gradonačelnikom Sergejem Semionovičem Sobjaninom, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić će sa suradnicima, članovima gradske delegacije koja je posjetila Moskvu, održati konferenciju za novinare (11 sati, zgrada Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 372).

VODICE - Svečano otvorenje novih prostorija Upravnih poslova Policijske uprave, na kojemu će biti, među ostalima, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove Žarko Katić i ravnateljica Uprave za materijalno financijske poslove Andreja Benić (10,45 sati, Obala Juričev Ive Cote 9, I kat).

ZAGREB - U više od 60 hrvatskih gradova i 150 muzeja, galerija i ustanova u kulturi od 18 do jedan sat iza ponoći, održat će se 7. Noć muzeja, ulaz u sve muzeje bit će besplatan a građane očekuju atraktivne izložbe i popratna događanja, predavanja, performansi, recitali i koncerti. Muzej suvremene umjetnosti, uz postojeće izložbe koje će biti praćene stručnim vodstvom, kao atrakciju priređuje predstavljanje instalacije "Frameworks/ Okviri", koja je bila premijerno izložena u Veneciji na 9. bijenalu arhitekture (18 sati, MSU, Avenija Dubrovnik 17).

ZAGREB - Promocija trećeg Zbornika radova s prošlogodišnjeg stručno-znanstvenog skupa "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća", održanog u Velikom Trgovišću, na kojemu je sudjelovalo tridesetak povjesničara, književnika, publicista i novinara. Zbornik će predstaviti Milan Vuković, Miroslav Tuđman, Zdravko Vutmej, Mate Kovačević i Nenad Piskač. (12 sati, Hrvatski institut za povijest, Opatička 10).

ZAGREB - Praizvedba predstave "Zagorka", autorskog projekta Ivice Boban posvećenog prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i jednoj od najznačajnijih domaćih spisateljica Mariji Jurić Zagorki. Glavnu ulogu u predstavi ima Daria Lorenci Flac (Zagorka), a glume još Lana Barić, Bojan Navojec, Livio Badurina, Siniša Popović, Nikša Kušelj (19,30 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Trg maršala Tita 15).

ZAGREB - Mjesec dana uoči početka Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox na konferenciji za novinare objavit će se filmski program ovogodišnjeg festivalskog izdanja, koji će se održati od 27. veljače do 6. ožujka. Sedmi ZagrebDox predstavit ce Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, Sanja Borčić, zamjenica direktora ZagrebDoxa i drugi (11 sati, Centar Kaptol, Nova Ves 17).

Dežurni urednici na desku:

ujutro: Neven Leskovar

poslijepodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙