FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar i prognoze o potražnji poduprli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ojačale su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što je pad američkog dolara na najnižu razinu u osam tjedana potaknuo kupnju, a potporu su im pružile i nove procjene o oporavku globalne potražnje.

Cijene sirove nafte porasle su na američkom tržištu za 51 cent na 91,89 dolara za barel. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 50 centi i iznosile su 98,30 dolara.

„Slabljenje dolara podržava cijene sirove nafte. Rast potražnje je također bolji od očekivanja, kao što pokazuju podaci IEA i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)", rekao je analitičar Andrey Kryuchenkov iz tvrtke VTB Capital.

Dolar je u srijedu oslabio 0,45 posto prema košarici ključnih svjetskih valuta.

Agencija IEA u međuvremenu je revidirala prognozu rasta potražnje za naftom u 2011. temeljem dinamičnog gospodarskog rasta, predvođenog azijskim zemljama. Sada očekuju da će se potražnja za naftom povećavati za 1,41 milijuna barela dnevno, što je ipak nešto manje u odnosu na prošlogodišnji iznenađujući skok potrošnje.

OPEC pak očekuje rast za 1,23 milijuna barela dnevno.

Rast cijena vjerojatno će ograničiti više temperature na sjevernoj hemisferi i naznake poboljšanja opskrbe, napominje Kryuchenkov.

OPEC je u srijedu na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 93,80 dolara, što znači da je neznatno porasla u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙