FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački i poljski predsjednik u Auschwitzu

Autor: vrad
OSWIECIM, 27. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Christian Wulff i poljski Bronislaw Komorowski pozvali su u četvrtak u bivšem nacističkom logoru Auschwitzu-Birkenauu da se ne zatvaraju oči pred masovnim zločinima koji se i dalje čine diljem svijeta.

"Nakon Drugog svjetskog rata, u svijetu nije bilo nijednog dana bez rata. I dalje smo svjedoci pokolja, genocida zbog etničkih, rasnih, vjerskih i jezičnih razloga", rekao je Wulff u prigodi susreta s mladim Poljacima i Nijemcima u Međunarodnom središtu mladih u Oswiecimu (poljsko ime za Auschwitz), u blizini nekadašnjeg logora.

Susret je organiziran u prigodi obilježavanja 66. obljetnice oslobođenja logora koji je podigla nacistička Njemačka u tome gradu na jugu okupirane Poljske.

"To je poziv mladima da se osjećaju odgovornima za ono što se događa. Najgora prijetnja demokraciji i slobodi je ravnodušnost", dodao je Wulff.

"Ovdje s pravom možemo postaviti pitanje kako zaštititi svijet od zločina, mržnje i gaženja ljudskih prava. Dugujemo to onima koji su stradali u Auschwitzu, ali i onima koji su ne tako davno izgubili život na Balkanu i drugdje", rekao je pak Komorowski.

Početkom poslijepodneva dvojica predsjednika su u pratnji čelnika židovske zajednice, mladih i bivših logoraša položili vijence ispred zida strijeljanih u Auschwitzu, a zatim su sudjelovali na glavnoj svečanosti u Birkenauu, 3 km od logora.

Obilježavajući u četvrtak Međunarodni dan sjećanja na holokaust, muzej u Auschwitzu pokrenuo je na Facebooku kampanju za prikupljanje 120 milijuna eura nužnih za održavanje logora. Njemačka je najveći financijaš tog projekta, a obećala je da će osigurati polovicu tog iznosa.

U tom su logoru od 1940. do 1945. nacističke vlasti ubile 1.100.000 ljudi, među kojima oko milijun Židova.

Logor su 27. siječnja 1945. oslobodile postrojbe Crvene armije napredujući prema zapadu. U njemu je zatekla tek 7.000 preživjelih logoraša.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙