FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meso s dioksinom prodavano u Poljskoj i Češkoj

Autor: vrad
BERLIN, 13. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Svinjetina onečišćena dioksinom podrijetlom iz Njemačke prodavala se početkom siječnja u Poljskoj i u Republici Češkoj, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva savezne države Saske-Anhalta, na istoku Njemačke.

Meso 35 komada svinja, prodano jednoj tvrtki u Poljskoj i dvjema u Republici Češkoj, moralo je biti odavno potrošeno, rekao je ministar te zemlje, gdje je klaonica u kojoj su životinje zaklane. Savezni institut za zaštitu potrošača i sigurnost hrane obavijestit će dotične zemlje, dodaje ministarstvo.

Odgovarajući na upit agencije France Presse u svezi s tim, poljske vlasti su rekle da su iznenađene. "Ta nas je informacija zatekla. Nismo imali takvu informaciju", rekao je čelnik poljske veterinarske uprave Janusz Zwiazek.

Japan je u četvrtak izvijestio da je naredio svojim uvoznicima da pregledavaju sve pošiljke svinjetine, mesa peradi i jaja iz Njemačke. U utorak je Kina obustavila uvoz njemačkih jaja i svinjetine, nakon Južne Koreje koja je u subotu zabranila uvoz svinjetine. I Rusija je pojačala kontrolu mesa iz Njemačke. Naprotiv, Slovačka je ukinula zabranu prodaje njemačkih jaja i mesa peradi.

Dioksin je ostatak industrijskog ili prirodnog procesa gorenja koji u većim količinama može biti kancerogen. Berlin ocjenjuje da onečišćeni proizvodi nisu opasni za zdravlje potrošača.

Uzrok onečišćenja dioksinom vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.

(Hina) xvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙