FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predsjednika južnokorejske Nacionalne skupštine Heea Taea Parka kojem je prenio želju Hrvatske za skorim i miroljubivim rješavanjem napetosti na korejskom poluotoku, priopćio je u četvrtak Ured Predsjednika. U sklopu obilježavanja dvadesete obljetnice diplomatskih odnosa dviju zemalja, predviđen je niz aktivnosti tijekom 2012. godine među kojima bi se poseban naglasak stavio na privlačenje korejskih investicija i turista.

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader podnio je žalbu na svoj pritvor u Salzburgu Višem zemaljskom sudu u Linzu, javila je u četvrtak austrijska novinska agencija APA. Žalba je od jučer u Linzu, izjavila je APA-i glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Feichtinger. Žalba će automatski produžiti Sanaderov ekstradicijski pritvor za još jedan mjesec, rekao je njegov austrijski branitelj bečki odvjetnik Werner Suppan. "Gospodin Sanader želi postupak za izručenje doživjeti na slobodi", rekao je odvjetnik, dodavši kako je žalba podnesena 30. prosinca. Po njegovu mišljenju ne postoji opasnost od bijega ni prikrivanja dokaza. Odvjetnik drži kako bi sud u Linzu mogao donijeti odluku u idućih deset do 14 dana. Na temelju automatskog produljenja pritvora od četiri tjedna otpada za 27. siječnja zakazano ročište o pritvoru, rekao je odvjetnik.

SARAJEVO - Sud BiH o slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde može odlučivati samo na postojeći zahtjev Srbije za njegovo izručenje, pojašnjeno je u četvrtak Hini nakon najava da bi srbijansko pravosuđe slučaj vukovarskog branitelja uhićena u BiH moglo prepustiti Hrvatskoj na procesuiranje. "Prepuštanje procesuiranja između drugih dviju država nije u ovlasti Suda BiH", stoji u pisanu odgovoru toga suda. Podsjetivši kako je Purdi nakon uhićenja 5. siječnja određen ekstradicijski pritvor od osamnaest dana, sud je naveo kako Purda može biti oslobođen tek pošto istekne taj rok ako zemlja koja traži njegovo izručenje ne podnese zahtjev za produženje pritvora ili u predviđenu roku ne dostavi ekstradicijsku dokumentaciju. Purdin bosanskohercegovački odvjetnik Josip Muselimović je u tijeku dana izjavio Hini kako je od spomenuta suda zatražio da se njegov branjenik pusti iz pritvora na temelju činjenice da je Srbija spremna prepustiti njegov slučaj hrvatskom pravosuđu.

BUDIMPEŠTA - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak u Budimpešti na dijelu neformalnog sastanka ministara i državnih tajnika za europske poslove država članica EU-a na kojem su prvi puta održane konzultacije s predstavnicima država kandidatkinja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Na sastanku, kojemu je glavna tema bio proces proširenja EU-a, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Eniko Gyori predstavila je glavne prioritete mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Plenković je govorio o aktualnom stanju pristupnih pregovora Hrvatske s Unijom te o naporima za njihovim završetkom do kraja mađarskog predsjedanja u prvoj polovici 2011. godine. Predstavio je i planiranu dinamiku vezanu uz potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te provedbu referenduma, a pozdravio je i usvajanje Dunavske strategije najavljeno za lipanj te najavio konferenciju o Dunavskoj strategiji u Vukovaru.

BEOGRAD - Srbijansko ministarstvo pravosuđa i Tužiteljstvo za ratne zločine pozvali su sve koji su u Hrvatskoj osuđeni u odsutnosti da traže ponavljanje procesa, prenosi u četvrtak televizija B92 navodeći kako će se, nakon ponovnog otvaranja procesa, suđenja moći prebaciti u Srbiju. Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević pozvao je, kako se navodi, osuđene u odsutnosti da zatraže ponavljanje procesa te je najavio mogućnost da se ti postupci vode u Srbiji. Mogućnost novih suđenja u Srbiji temelji se na sporazumu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine. "Kada se otvori suđenje, moguće je u toj fazi da se kompletan spis dostavi nama. Moguće je. Sve je stvar dogovora. Upravo na temelju tog sporazuma moguće je da se kompletan spis prebaci ovamo i da se ovdje sudi", rekao je Vukčević pošto se u srijedu u Zagrebu, na sastanku povjerenstva hrvatskoga i srbijanskog ministarstva pravosuđa za pripremu i razmjenu popisa optuženika ili osuđenika za ratne zločine, razgovaralo o otvorenim pitanjima vezanim uz popis osoba optuženih za ratne zločine

SARAJEVO - U Kliničkom centru u Sarajevu zbog komplikacija uzrokovanih virusom tipa H1N1 umrla je 59-godišnja žena i to je treći smrtni slučaj takve vrste u Bosni i Hercegovini ove zime, potvrđeno je u četvrtak iz bolničkih izvora. Pacijentica, koja je na infektivnu kliniku u Sarajevu primljena 8. siječnja, bila je danima u vrlo tešku stanju i preminula je u srijedu navečer, priopćila je uprava Kliničkog centra u Sarajevu. U sarajevskoj općoj bolnici prošli je tjedan od tzv. svinjske gripe umro 65-godišnji muškarac, a nakon toga jedna osoba i u tuzlanskoj bolnici. Na infektivnoj klinici u Sarajevu smještena su još 22 pacijenta zaražena istim virusom, a jedan od njih u vrlo tešku stanju.

VATIKAN - Vatikan je u četvrtak objavio da su pripreme za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. u završnici te da se uskoro može očekivati objava o proglašenju bivšeg pape blaženim. U bazilici sv. Petra radovi su u tijeku, jer tradicija nalaže da se nakon beatifikacije papini posmrtni ostatci prenesu u kriptu bazilike na prvom katu. U petak se papa Benedikt XVI. sastaje s msgr. Angelom Amatom, pročelnikom Kongregacije za kauzu svetaca, tijelom kurije koje je u utorak jednoglasno potvrdilo čudo, što je preduvjet predzadnje faze prema svetosti. Kongregacijski kardinali i biskupi potvrdili su kao čudo ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre (44), koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a zazivala je papu Wojtylu za ozdravljenje. Dekret o herojskoj krjeposti Karola Wojtyle papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. Postulator kauze za Wojtylinu beatifikaciju msgr. Slawomir Oder predstavio je kongregaciji navodno nadnaravno ozdravljenje francuske časne sestre koja se molila Ivanu Pavlu II. nakon njegove smrti 2. travnja 2005.

TERESOPOLIS - Spasioci u četvrtak nastoje doći do područja odsječenih poplavama i odronima zemlje u kojima je poginulo 369 ljudi, u jednoj od najgorih prirodnih katastrofa u Brazilu zadnjih desetljeća. Kad spasioci stignu do najudaljenijih područja, broj mrtvih u planinama oko Rio de Janeira mogao bi biti i veći. Ovaj je tjedan u poplavama zbog obilnih kiša poginulo 13 osoba u državi u Sao Paulo pa se ukupan broj mrtvih u južnom Bazilu popeo na 369. U gradu Teresopolisu poginule su najmanje 152 osobe, a u obližnjem gradu Novom Friburgou 168, po lokalnim dužnosnicima.

ŽENEVA - U Obali Bjelokosti je, po izvješćima, nađena treća masovna grobnica, rekla je u četvrtak glavna dužnosnica UN-a za ljudska prava i upozorila na ubojstva civila. Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, agenciji Reuters je rekla da je dužnosnicima UN-a uskraćen pristup trima masovnim grobnicama, uključivo i već pronađenoj masovnoj grobnici u kojoj se navodno nalazi 80 tijela. U Obali Bjelokosti od predsjedničkih izbora 28. studenog u nasilju je poginulo više do 200 ljudi, a strah od novih sukoba natjerali su 25.000 ljudi, po brojkama UN-a, da izbjegnu u susjednu Liberiju. Grobnica se navodno nalazi u Issii, blizu Daloe, no dužnosnici UN-a još nisu mogli potvrditi njezino postojanje, po njezinu glasnogovorniku Rupertu Colvilleu.

VARŠAVA - Rusko izvješće o padu zrakoplova s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim u travnju u Smolensku (Rusija), objavljeno u srijedu u Moskvi, "nepotpuno" je, rekao je u četvrtak poljski premijer Donald Tusk. "Samo su neke poljske primjedbe uzete u obzir" u ruskom izvješću, "što znači da je izvješće nepotpuno", rekao je Tusk na tiskovnoj konferenciji. Poljski premijer je rekao da će njegova vlada predložiti Moskvi pregovore, nadajući se da će se oni završiti zajedničkim izvješćem. Po ruskom izvješću, poljska strana je isključiv krivac za tu nesreću. Međuvladin odbor za zrakoplovstvo (MAK), organizacija u kojoj su zemlje bivšeg SSSR-a, zadužena za istragu o nesreći, potvrdila je da je posada htjela prizemljiti zrakoplov, ali su ruski kontrolori leta ocijenili vremenske uvjete odveć nepovoljnima.

BERLIN - Svinjetina onečišćena dioksinom podrijetlom iz Njemačke prodavala se početkom siječnja u Poljskoj i u Republici Češkoj, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva savezne države Saske-Anhalta, na istoku Njemačke. Meso 35 komada svinja, prodano jednoj tvrtki u Poljskoj i dvjema u Republici Češkoj, moralo je biti odavno potrošeno, rekao je ministar te zemlje, gdje je klaonica u kojoj su životinje zaklane. Savezni institut za zaštitu potrošača i sigurnost hrane obavijestit će dotične zemlje, dodaje ministarstvo. Odgovarajući na upit agencije France Presse u svezi s tim, poljske vlasti su rekle da su iznenađene. "Ta nas je informacija zatekla. Nismo imali takvu informaciju", rekao je čelnik poljske veterinarske uprave Janusz Zwiazek. Uzrok onečišćenja dioksinom vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙