FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Zrakoplov Antonov An-22 ruskog ministarstva obrane srušio se u noći na srijedu u okolici Tule južno od Moskve, pri čemu je jedanaest osoba poginulo, rekao je izvor u redarstvenim snagama, a prenijela je ruska novinska agencija Interfax. "Po prvim podacima, poginulo je svih jedanaest osoba u zrakoplovu", rekao je izvor. Agencija Ria Novosti koja se također poziva na izvor u redarstvenim snagama, izvijestila je o dvanaestero poginulih putnika i članova posade zrakoplova. Zrakoplov je letio iz Voronježa u Tver kada je nestao s radara, javlja Ria Novosti, dodajući da uzroci nesreće zasad nisu poznati. Nesreće vojnih zrakoplova razmjerno su česte u Rusiji. Antonov An-22 je teretni zrakoplov koji se često rabio u vrijeme Sovjetskog Saveza.

MOSUL

Dvojica bombaša samoubojica uspjela su u srijedu ući u policijsku zgradu u iračkom gradu Mosulu i ubiti zapovjednika, potvrdili su policijski izvori. Izvori su rekli da su dvojica napadača detonirala svoje prsluke s eksplozivom u sobi pukovnika Shamila Ahmeda, koji se nalazio na čelu policije u četvrti Bab Sinjar u zapadnom dijelu grada. Treći bombaš samoubojica ubijen je prije nego je uspio ući u zgradu zapovjedništva policije. "Pukovnik Shamil (Ahmed) bio je poznat po tome što se aktivno zauzimao za borbu protiv Al-Kaide u Mosulu i zato je ubijen", rekao je jedan policijski izvor. Ahmed je prošle godine preživio jedan neuspio pokušaj atentata.

SEUL

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u srijedu na nastavak šesterostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, očito pokušavajući smiriti stanje na poluotoku, iako je sve dosad odbijao mogućnost bilo kakvih pregovora ako Pjongjang ne pokaže "iskrenu" volju. "Nemamo drugog izbora nego da pitanje zatvaranja sjevernokorejskog nuklearnog programa riješimo diplomatskim putem, pregovorima u kojima će sudjelovati šest zemalja", rekao je predsjednik Lee. Lee pokazuje odlučnost prema Pjongjangu otkako je koncem studenoga sjevernokorejska vojska bombardirala južnokorejski otok. Južnokorejski predsjednik je usto pozvao na prekogranični dijalog, unatoč mnogim neriješenim pitanjima i napetostima, među kojima je i torpediranje južnokorejske korvete u ožujku za koje se optužuje Sjever.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙