FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: projekt oživljavanja Meštrovićevih Otavica

Autor: jdev
ŠIBENIK, 26. siječnja 2011. (Hina) - U šibenskoj Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" danas je predstavljena kulturno-turistička inicijativa pod nazivom "U Meštrovićevu rodnom kraju" koju, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Općinom Ružić i Drniškim muzejom, provodi Muzej "Ivana Meštrovića".

Cilj projekta vrijedna 170 tisuća kuna je oživjeti rodni kraj proslavljenog kipara Ivana Meštrovića te očuvati spomeničku baštinu, posebice crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama, u kojoj se nalazi obiteljska grobnica Meštrovića. U projektu su i lokaliteti na Petrovu polju kod Drniša, napose kiparova ostavština, a predviđa se izrada turističke signalizacije i ploča s naputcima o kulturno-povijesnim znamenitostima, objasnila je Zorana Jurić, kustosica Muzeja "Ivana Meštrovića".

Prije tjedan dana, navodi Jurić, turističkom su signalizacijom obilježeni lokaliteti na relaciji Otavice - Ružić - Gradac te je postavljeno šest ploča koje prate Meštrovićeve korake tim krajem, a ujedno posjetitelje potiču na zanimanje za Petrovo polje.

Označeni su objekti koje je izgradio umjetnik, od obiteljske kuće i protumalarične stanice, do osnovne škole i drugih točaka koje su bile presudne za Meštrovićev umjetnički razvoj.

Izdan je i vodič pod nazivom "U Meštrovićevu rodnom kraju" autorice Zorane Jurić, a 2011. tiskat će se knjiga s katalogom umjetnina koje se čuvaju u njegovu rodnom kraju te presjekom života proslavljenog kipara.

Revitalizacija spomeničke cjeline u Petrovu polju te uključivanje mjesnog pučanstva u muzejsku i turističku djelatnost pridonijet će kulturnom i gospodarskom razvoju lokalne zajednice, oživljavanju tradicijskih obrta te jačanju svijesti o vrijednosti i potrebi očuvanja kulturne baštine, zaključila je kustosica Jurić.

(Hina) xjdev ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙