FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: sjednica Rektorskog zbora

Autor: ivuc
OSIJEK, 26. siječnja 2011.(Hina) - Rektorski zbor visokih učilišta na današnjoj je sjednici u Osijeku podupro dosadašnje aktivnosti prosudbenih povjerenstava za izradu nacrta zakona o sveučilištu i zakona o znanosti te se zauzeo za daljnju suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa s akademskom zajednicom radi pronalaženja najboljih rješenja.

Predsjednica tog zbora, rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je nakon sjednice da povjerenstvo za izradu nacrta zakona o visokom obrazovanju još nije zaključilo rad na prikupljanju primjedaba za izradu tog zakonskog prijedloga te se očekuje da će se ono sastati potkraj ovoga tjedna.

Državna tajnica Ministarstva znanosti Ivana Mrkonjić rekla je kako ima još nekih otvorenih pitanja, ali, dodala je, vrlo brzo očekuje konačne zakonske prijedloge koji će se još neko vrijeme usklađivati s akademskom zajednicom.

Objasnila je da su neka od otvorenih pitanja trebaju li znanstveni instituti samostalno izvoditi doktorske studije te tko i kako bira rektora i kakav će biti sastav sveučilišnih vijeća. Jedno od otvorenih pitanja jest i ono na kome treba počivati pravna osobnost budući da su od sedam hrvatskih sveučilišta u tri slučaja nositelji pravne osobnosti sveučilišta - rektorati, a u ostalima fakulteti, to jest svaka sveučilišna sastavnica, rekla je Mrkonjić.

Dodala je kako je "cilj tog paketa zakona okrupnjavanje znanstveno-istraživačkih te inovativnih potencijala, određena revizija Bolonjskog procesa nakon njegove petogodišnje primjene u Hrvatskoj te revizija elemenata studentskoga standarda, posebice na području školarina".

Rektorica Kralik istaknula je da je Rektorski zbor zaključio kako bi trebalo malo bolje riješiti pitanje doktorskih studija te obratiti pozornost na osnivanje centara izvrsnosti. Dodala je kako su svi rektori izrazili bojazan da ovogodišnji novac iz proračuna neće biti dostatan za financiranje sveučilišnih aktivnosti te je zaključeno da svako sveučilište načini analizu koja bi bila predmet rasprave u mjerodavnome ministarstvu kada se, eventualno, bude pripremao rebalans proračuna.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙