FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilište namjerava osnovati Konfucijev institut

Autor: ipet
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu namjerava osnovati Konfucijev institut kako bi se široj hrvatskoj javnosti predstavila kineska kultura i jezik pa je rektor Aleksa Bjeliš uručio pismo namjere o osnivanju toga instituta kineskom veleposlaniku Shen Zhifeiu koje je naslovljeno na Hanban - Nacionalni ured Vlade NR Kine za podučavanje kineskoga jezika.

Na internetskim stranicama sveučilišta danas je objavljeno da je pismo namjere rektor Bjeliš predao kineskom veleposlaniku Shen Zhifeiu na domjenku što ga je kineski veleposlanik priredio u utorak u povodu skore proslave kineske Nove godine. Službena dokumentacija sadrži pismo namjere i projektni plan.

Podsjeća se da je Uprava zagrebačkoga Sveučilišta u lipnju prošle godine posjetila Šangaj i Šangajski institut za međunarodnu trgovinu gdje je uspostavljena suradnja i dogovoreno osnivanje Konfucijevog instituta. Taj je dogovor formaliziran u studenome 2010. kada je potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Tongji Sveučilišta.

Kako se navodi, očekuje se da će osnivanje Konfucijeva instituta biti odobreno tijekom ožujka ove godine. Nakon toga pristupit će se potpisivanju ugovora s Hanban-om i interpretacijskog ugovora sa Šangajskim institutom za međunarodnu suradnju, a institut bi trebao početi raditi početkom akademske godine 2011./2012.

Njegove glavne zadaće bit će i podučavanje kineskoga jezika u okviru osnovnog, srednjega i visokog obrazovanja, te kao dijela cjeloživotnog obrazovanja, edukacija kineskih državljana u Hrvatskoj o hrvatskom jeziku, kulturi te ekonomskoj i političkoj situaciji te pomoć pri osnivanju nezavisnoga studijskog programa sinologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Institut će pružati i podatke gospodarstvenicima dviju zemalja o načinima i mogućnostima poslovne suradnje, a aktivno će sudjelovanje i u mreži konfucijskih instituta na međunarodnoj razini.

(Hina) pp/xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙