FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvadeseta obljetnica uhićenja trojice Virovitičana

Autor: macu
VIROVITICA, 25. siječnja 2011. (Hina) - Na tribini "Početak agresije na demokratski izabranu hrvatsku vlast - 20. obljetnica uhićenja Virovitičana", koja je večeras održana u Virovitici, povjesničari i uhićeni Virovitičani prisjetili su se 25. siječnja 1991., kad je JNA uhitila tadašnjeg tajnika Općinskog odbora HDZ-a Virovitica Đuru Dečaka, predsjednika Izvršnog vijeća Virovitice Antuna Habijanca te 6. veljače Vinka Belobrka.

Prisjećajući se uhićenja general Đuro Dečak istaknuo je da ih je JNA željela prikazati kao teroriste, a zapravo se, rekao je, radilo o političkom procesu u kojemu su Virovitičani bili samo pijuni preko kojih se trebalo spriječiti imenovanje Stjepana Mesića za predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Trojica uhićenih Virovitičana u tamnicama Vojnog istražnog zatvora u Zagrebu ostala su do 20. svibnja 1991. kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje.

"Iako niti jedna granata nije pala na Viroviticu, Virovitičani su u obrani Hrvatske platili visoku cijenu", rekao je Dečak, ističući da je na tome području provedena prva vojno redarstvena akcija Otkos -10, kojom je oslobođena Bilogora, što se, ustvrdio je, u javnosti često zaboravlja.

Odvjetnik uhićenih Milan Vuković podsjetio je na demonstracije koje su se nakon uhićenja održavale diljem Hrvatske i koje su, rekao je, bile najbolji odgovor na suđenje ljudima koji nisu prekršili zakon već su stvarali slobodnu Hrvatsku.

Uspoređujući tadašnja uhićenja s uhićenjem Tihomira Purde, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor rekao je da Centar posjeduje dokumentaciju o liječenju u vukovarskoj bolnici Bobana Gačića, za čiju smrt srbijansko Državno odvjetništvo tereti Purdu. Sve su dokumente, potvrdio je, poslali srbijanskom i bosansko-hercegovačkom državnom odvjetništvu.

(Hina) xžte ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙