FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: slučaj Purda - nasrtaj na pravni poredak

Autor: tmar
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Uhićenje Tihomira Purde nasrtaj je na hrvatski pravni poredak jer je navodno djelo koje mu se pripisuje počinjeno na hrvatskome teritoriju za koji "srpski organi gonjenja" nisu mjerodavni, ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik HSP-ova povjerenstva za obranu, nacionalnu sigurnost i branitelje grada Zagreba, brigadni general u pričuvi Vinko Štefanek. "srpski organi gonjenja" nisu mjerodavni.

Za vođenje takvog postupka, istaknuo je, Srbija se mora koristiti međunarodnim pravnim sredstvima, a hrvatska vlada treba provesti istragu i utvrditi odgovornost u ministarstvima i drugim institucijama te kazniti one koji su omogućili nasrtaj na hrvatski pravni poredak.

"Ponašanje hrvatskoga predsjednika, predsjednice vlade i ministara pokazuje izostanak odgovornosti i njihovu privrženost dvojbenim politikantskim projekcijama, umjesto da stanu u obranu hrvatskoga državnog suvereniteta i svojih državljana", ustvrdio je Štefanek i pozvao članove te stranke da se odazovu na sutrašnji prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u organizaciji udruga iz Domovinskog rata.

Dopredsjednik HSP-ova povjerenstva Ivan Pandža rekao je kako su nakon generala, koji su zbog optužaba za zločine u zatvorima u Hrvatskoj i Haagu, sada na red došli obični vojnici. Slučaj Tihomira Purde pokazuje da treba biti osuđen svatko tko se suprotstavio Jugoslaviji i srpskoj agresiji, ocijenio je.

"Ministrica pravosuđa Srbije prijeti nam da će Srbija reagirati ako ne osudimo branitelja, i mi više ne znamo tko je bio agresor, a tko žrtva", rekao je Pandža.

Bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić ocijenio je da su se vlada i institucije pravne države u slučaju Purde, kao i u drugim slučajevima uhićenja branitelja, pokazale nekompetentnima, nesposobnima i nedoraslima da ih riješe i zaštite hrvatske nacionalne interese proistekle iz Domovinskog rata.

Sačić je rekao da su hrvatski branitelji "progonjeni i porobljeni od hrvatskih institucija, a Državno odvjetništvo RH i policija nisu poduzeli mjere da se procesuiraju zločini nad Hrvatima iako se znaju počinitelji".

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙