FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija Maslenica- drugi dan obilježavanja 18. godišnjice

Autor: nbar
ZADAR, 22. siječnja 2011. (Hina) - Danas, drugog dana obilježavanja 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica, brojna izaslanstva, predstavnici Vlade na čelu s ministrom Božidarom Kalmetom, predstavnici grada Zadra i županije, HV-a i MUP-a, općina u kojima se akcija odvijala, te udruga proizašlih iz Domovinskoga rata položila su vijence na spomen obilježjima u Kašiću i Islamu Latinskom.

Zbog orkanske bure otkazani su nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društava i misa u crkvi Sv. Frane u Podpragu, dok je memorijalni maraton Maslenica, Posedarje, Novigrad ipak održan.

U konkurenciji 22 sudionika iz desetak hrvatskih gradova i Širokog Brijega iz BiH po iznimno teškom vremenu, olujnoj buri i hladnoći pobijedio je Damir Dukić iz zadarskog kluba Atletskih veterana. Sedamnaest kilometara dugu dionicu Dukić je istrčao za 1:06:50 sekundi, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Jasminka Grgurević iz Vrsi.

Akcija Maslenica je počela rano ujutro prije točno 18 godina. Tijekom tri dana vojnih operacija oslobođeno je 15-ak sela u zadarskom zaleđu i važne strateške točke; zrakoplovna baza Zemunik i Masleničko ždrilo čime je kopneno spojen sjever i jug Hrvatske.

U akciji je poginulo 18 branitelja, a 158 ih je ranjeno. Trodnevno obilježavanje završava sutra malonogometnim turnirom u Bibinjama na kojem će nastupiti ekipe branitelja i njihovih udruga, te postrojbi HV-a i MUP-a.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙