FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava obljetnice Tekstilno-tehnološkoga fakulteta

Autor: ipet
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Svečana akademija priređena danas u Muzeju "Mimari" bila je središnji događaj trodnevna programa kojim Tekstilno-tehnološki fakultet (TTF) Sveučilišta u Zagrebu obilježava svoje važne obljetnice - pola stoljeća sveučilišnoga studija tekstilstva i dva desetljeća samostalna djelovanja.

Sadržajem bogatu programu, koji uključuje slavljenički i radni dio, visoki pokrovitelj je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je nazočio svečanoj akademiji.

Dekan TTF-a Darko Ujević istaknuo je da su taj fakultet od početka vodili nada, vjera, ljubav i polet, koji su i njegova sadašnjost te zalog budućnosti.

Rekao je da su strateška promišljanja o budućnosti fakulteta i njegova doprinosa struci rezultirala konkretnim i originalnim prijedlogom kako pomoći tekstilnoj industriji. Prijedlog je sročen u pismu namjere koje će, najavio je Ujević, u najskorijem vremenu biti proslijeđeno predsjedniku Josipoviću i hrvatskoj vladi. To pismo, rekao je, sadrži prijedlog kako u tekstilnoj industriji na kvalitetan način zaposliti nekoliko tisuća ljudi.

Čestitavši slavljenicima, predsjednik Josipović je istaknuo kako zanima to pismo i da ga želi što prije primiti i dobro proučiti. Jer, istaknuo je, tekstilna industrija važna je djelatnost, koja prolazi kroz zahtjevno razdoblje i u kojoj, dodao je, "uglavnom rade dame za ne uvijek pristojnu plaću". Kao primjer teška stanja spomenuo je tvornicu i radnice Kamenskoga koja je, rekao je, poptuno propala.

Osvrnuo se i na bogat slavljenički program u kojemu su sudjelovali i studenti umjetničkih akademija, rekavši da on daje odličnu poruku o uklopljenosti TTF-a u zagrebačko sveučilište, kao i da je ideja o funkcionalnoj integraciji sveučilišta dobro realizirana.

Predsjednik Josipović poručio je da sveučilište osim obrazovne ima i odgojnu ulogu jer mladima treba prenijeti poruku da rad nema alternative jer nas jedino rad može izvući iz krize.

Čestitke prorektora za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju Bojana Baletića uključile su i planove za budućnost, odnosno da je za TTF osiguran prostor u velikome projektu borongajskog kampusa.

Na svečanosti je, među ostalim, predstavljena i monografija o 50 godina studija tekstilstva, za koju dekan i glavni urednik Darko Ujević kaže da je to "Biblija tekstilstva" koja na jedinstven način predstavlja hrvatskoj javnosti povijest, sadašnjost i planove za budućnost toga studija.

Podsjetivši da su znanstvenici i istraživači TTF-a pravodobno uočili i važnost ravnopravna uključivanja u projekte EU-a, Ujević je istaknuo da TTF sudjeluje u tri projekta FP7 (sedmi okvirni program EU-a) te da se dva takva projekta recenziraju.

Ujević je svojim zaslužnim kolegama i suradnicima uručio priznanja i plakete s likom zaštitnika TTF-a sv. Pavla.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙