FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo nastavnika Pravnoga fakulteta MZOŠ-u

Autor: ipet
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Nastavnici Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeli su danas potpisivati otvoreno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŽ) kojim pozivaju mjerodavno ministarstvo da odustane od nacrta prijedloga triju zakona - o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju zbog njihova sadržaja i postupka donošenja.

Autori inicijative - profesori Pravnoga fakulteta Mihajlo Dika, Zoran Parać, Dalibor Čepulo, Slaven Ravlić i Ivan Rimac priopćili su da su u samo šest sati prikupljena 92 potpisa nastavnika i suradnika fakulteta.

Uz napomenu da se potpisi i dalje prikupljaju pozvali su sve nastavnike i suradnike fakulteta te sve građane da im se pridruže svojim potpisom.

Izražavaju svoje nezadovoljstvo radom MZOŠ-a i pozivaju sve građane, a osobito pripadnike akademske zajednice, da javno iskažu svoje protivljenje postupcima i planovima toga ministarstva.

Pozivaju ministarstvo da prihvati činjenicu da je zainteresirana javnost jasno odbila prijedloge spomenutih zakona te da pokrene novi postupak pripreme zakonskih nacrta koji će biti proveden u skladu s temeljnim demokratskim standardima, hrvatskim Ustavom i važećim propisima o izradi prijedloga zakona.

Ističući da pravna struka ima osobitu odgovornost da javno progovori o toj temi, podsjećaju da su ih u cijelosti odbili vijeća i dekani svih hrvatskih pravnih fakulteta, uključujući i zagrebački.

U pismu stoji da nacrti zakona, među ostalim, "predviđaju da se sveučilište podvrgava izravnoj kontroli politike, potiče se komercijalizacija i privatizacija visokog obrazovanja, planira se i potiče podjela Sveučilišta u Zagrebu, ugrožava se budućnost mladih znanstvenika, zakonom se ukida pravna osobnost fakulteta i drugih sveučilišnih sastavnica bez ikakve odluke donesene na sveučilištu te se predlaže neadekvatan i u konačnici nepravedan način financiranja.

Dodaje se da su zakonski nacrti pripremljeni protivno temeljnim demokratskim standardima i važećim propisima o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću pri donošenju zakona te su "pisani u strogoj tajnosti iako se radi o zakonskim tekstovima od prvorazrednog javnog interesa, a po njihovoj objavi u listopadu prošle godine javnosti je ostavljen rok od samo 12 radnih dana za očitovanje".

"Ministarstvo je nakon snažne negativne reakcije javnosti, pokušalo stvoriti privid dijaloga s akademskom zajednicom osnivanjem tzv. prosudbenih povjerenstava koja ne postoje u hrvatskoj zakonodavno proceduri i za koje nema presedana, a unatoč osudi u javnosti i izostanku komunikacije s ministarstvom, čelnici ministarstva javno tvrde da ne namjeravaju odustati od zakonskih prijedloga", stoji u pismu.

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙