FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ispod najviše dvomjesečne razine prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima deviza spustio ispod najviše dvomjesečne razine u odnosu na dolar, dok je funtu osjetnije pritisnuo neočekivan pad britanskog BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Eurom se tako trgovalo po 1,3635 dolara, što znači da je oslabio neznatnih 0,1 posto prema američkoj valuti. Ranije je nakratko dosegnuo 1,3688 dolara.

Britanska funta bila je pak na daleko većem gubitku nakon objave 0,5-postotnog pada britanskog BDP-a u četvrtom tromjesečju, dok su se procjene ekonomista kretale oko stope rasta u visini 0,5 posto.

Potonula je prema dolaru čak 1,4 posto, na 1,5750 dolara, dok je euro ojačao na 86,36 penija, najvišu razinu u tri tjedna.

"Britanski BDP mogao bi biti znak upozorenja na ono što predstoji Europi", kazao je Lee Hardman, ekonomist za valute u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Početni poticaj euru pružile su špekulacije da će potražnja za prvim izdanjem obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) znatno nadmašiti ponudu, no bio je kratkog daha budući da takva vijest nije učinila puno po pitanju jačanja optimizma u vezi sveobuhvatnog rješenja za dužničke probleme u eurozoni.

Jedan izvor blizak tome fondu tvrdi da je EFSF svoju knjigu narudžbi u utorak zaključio s potražnjom u visini 43 milijarde eura, što je gotovo deveterostruko više od pet milijardi eura ponuđenih na upis i jasan znak povjerenja u taj mehanizam i, u širem smislu, u eurozonu.

"Visoka potražnja vjerojatno će biti protumačena kao dokaz povjerenja u taj mehanizam, a posljedično i u čitav eurosustav", ocjenjuje strateg WestLB-a u Duesseldorfu Michael Leister.

Švicarski franak bio je pak na većem dobitku prema nizu drugih svjetskih valuta, poglavito euru i funti. Euro je tako oslabio 0,4 posto, na 1,2870 franaka.

Dolar je tek blago oslabio prema jenu, na 82,35 jena, budući da odluka japanske središnje banke o zadržavanju postojećih kamatnih stopa u visini gotovo nule nije imala većeg utjecaja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙