FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy za veće sudjelovanje EU na Bliskom istoku

Autor: rtom
PARIZ, 24. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prešutno je u ponedjeljak kritizirao Sjedinjene Države tražeći veće sudjelovanje Europljana u bliskoistočnom mirovnom procesu koji pak šteti i Libanonu.

Neodrživo je da Europa plaća, a ne sudjeluje u političkim diskusijama, rekao je Sarkozy i najavio da će "Francuska predložiti donatorsku konferenciju za buduću palestinsku državu uz uvjet da ta konferencija dobije i političku dimenziju".

SAD su glavni pokrovitelj palestinsko-izraelskog mirovnog procesa, a pregovori su u zastoju od listopada jer Izrael odbija zamrznuti gradnju svojih naselja na okupiranoj zemlji.

Za libanonsku krizu Sarkozy je rekao da "služi skretanju pozornosti s drugih pitanja", kakvo je primjerice pitanje nuklearnog programa Islamske Republike Irana.

U Libanonu se pregovara o novoj vladi pošto je vladu nacionalnog jedinstva napustio šijitski pokret Hezbolah koji uživa potporu Irana.

Libanon je "kolateralna žrtva zastoja u izraelsko-palestinskim pregovorima", rekao je Sarkozy i ocijenio da "sve proizlazi iz te nepodnošljive blokade, to svi znaju".

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙