FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanonski zastupnici za Hezbolahovog kandidata

Autor: rtom
BEJRUT, 25. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Stotine Libanonaca prosvjedima su dale potporu premijeru Saadu Haririju pošto je kandidat šijitskog pokreta Hezbolah dobio dovoljnu potporu parlamentarnih zastupnika te se očekuje da će kasnije u utorak biti imenovan premijerom.

Od 128 zastupnika njih 65 je glasovalo za 55-godišnjeg Mikatija, sunitskog milijardera i bivšeg premijera koji održava dobre veze sa Sirijom, javlja agencija AFP na temelju prebrojanih glasova.

Imenovanje je razbjesnilo libanonske sunite koji su izišli na ulice s optužbama Hezbolahu da pokušava nametnuti svoju volju zemlji koja je u teškoj političkoj krizi otkako je posebni UN-ov sud podignuo optužnicu za ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja.

Prosvjedi su mjestimice bili nasilni, javljaju agencije, a Reuters prenosio da je premijer Saad Hariri osudio nasilje i pozvao na mir.

Hezbolah, kojega Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, strahuje da optužnica, koje je sadržaj još tajan, optužuje taj šijitski pokret za ubojstvo i zato je bezuspješno pokušavao uvjeriti Haririja da odbaci taj sud.

Zbog tih napetosti je 12. siječnja pala vlada Saada Haririja, inače sina ubijenoga Rafika.

Mikati je bivši saveznik Saada Haririja i pošto je u utorak dobio glasove većine zastupnika trebao bi službeno biti imenovan kasnije u utorak.

Haririjeva koalicija imala je većinu u parlamentu, no s Mikatijevom skupinom i s čelnikom Druza koji se priklonio Hezbolahu, ta koalicija zapravo gubi parlamentarnu većinu.

Iran i Sirija podupiru Hezbolah, a Sjedinjene Države i Saudijska Arabija Haririjev blok.

Prema časopisu Forbes, Mikati je bogataš kojega se imovina procjenjuje an 2,5 milijardi dolara, a toliko prema procjenama posjeduje i njegova brata Taha.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙