FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hariri neće u vladu predvođenu Hezbolahom

Autor: vkla
BEJRUT, 24. siječnja 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Libanonski premijer u ostavci Saad Hariri u ponedjeljak je izjavio da neće sudjelovati u vladi predvođenoj Hezbolahom i njegovim saveznicima, izvješćuju agencije.

Iz Haririjevog ureda za odnose s javnošću je priopćeno da "Pokret budućnosti" odbija sudjelovati u vladi koju bi vodio kandidat iz bloka 8. ožujka", aludirajući na oporbu predvođenu Hezbolahom.

"Izbor je jasan: postoji kandidat koji se zove Saad Hariri i drugi kandidat iz redova oporbe", stoji u priopćenju.

Libanonski predsjednik Michel Sleimane odradio je konzultacije s parlamentarnim strankama kako bi imenovao mandatara za novu vladu, a sve je izglednije da bi to mogao biti Nadžib Mikati, koji je 2005. tri mjeseca obnašao premijersku dužnost.

Libanonski politički izvori tvrde da su se Hezbolah i njegovi saveznici usuglasili da će podržati sunita Mikatija za premijera, u nastojanju da iznjedre kompromisnu figuru koja će voditi novu vladu.

Koalicija "8. ožujka" koju čine šijitske skupine Hezbolah i Amal, te kršćanska skupina odana Michel Aoun ima i potporu Valida Džumblata, čelnika Druza, koji je prije bio u Haririjevu prozapadnu taboru.

Mikati se nalazio na listi Saada Haririja koja je 2009. pobjedila na parlamentarnim izborima, no taj je milijarder bio i Haririjev suparnik za mjesto premijera, koje je po libanonskom ustavu i složenoj etničko-frakcijskoj podjeli funkcija rezervirano za sunite.

Hezbolah i njegovi saveznici srušili su Haririjevu vladu nacionalnog jedinstva početkom mjeseca nakon prijepora oko još uvijek tajnih optužnica posebnog suda koje istražuje ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja, Saadova oca.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙