FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak najvišoj razini u 27 mjeseci

Autor: mpuk
LONDON, 4. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, učvrstivši se nadomak najvišoj razini u dvije godine zahvaljujući ubrzanju aktivnosti u industrijskim sektorima razvijenih gospodarstava i očekivanjima o nastavljenom padu zaliha sirove nafte u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači porasle su na američkom tržištu 35 centi na 91,90 dolara, nakon što su nakratko dotaknule 92,58 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na londonskom tržištu bile su u plusu 64 centa i iznosile su 95,47 dolara, nakon što su u ponedjeljak prvi puta od 2008. dosegnule 96 dolara.

"Raspoloženje na tržištu nafte izrazito je usmjereno na rast cijena, djelomično zbog neobično hladnog vremena, ali i zbog optimističnijeg pogleda na ekonomske rezultate u 2011., posebice što se tiče SAD-a", kazali su analitičari tvrtke JPMorgan.

U ponedjeljak su cijene porasle temljem ubrzanja aktivnosti u industrijskim sektorima razvijenih gospodarstava i hladnog vremena.

Rast industrijske proizvodnje ubrzao je u prosincu u SAD-u i Europi dok je u Kini i Indiji usporio na održivije razine.

"Čini se lako mogućim da u idućim tjednima bude prijeđen čarobni troznamenkasti prag od 100 dolara po barelu", ocijenili su analitičari iz tvrtke JBC Energy.

Očekuje se također da će najnovija tjedna izvješća iz SAD-a pokazati pad zaliha sirove nafte peti tjedan zaredom, i to za 1,7 milijuna barela, pokazala je anketa Reutersa. Zalihe benzina i derivata vjerojatno su porasle, procjenjujzu analitičari.

Američki naftni institut (API) objavit će izvješće o zalihama tijekom dana, a američka vlada u srijedu.

Sljedeći veliki test za američko gospodarstvo bit će izvješće o zaposlenosti u prosincu, koje će biti objavljeno u petak.

OPEC je u utorak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 89,79 dolara, što znači da je bila 80 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙