FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura iznad 1,36 dolara, prvi puta nakon dva mjeseca

Autor: neba
ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Zahvaljujući ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, prošloga je tjedna, već drugoga zaredom, tečaj eura prema dolaru snažno porastao, dosegnuvši najvišu razinu u dva mjeseca.

Nakon skoka od gotovo 4 posto tjedan dana prije, tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,80 posto, na 1,3615 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 1,44 posto, na 112,50 jena, najvišu razinu u osam tjedana.

Dolar je, pak, prema japanskoj valuti oslabio 0,37 posto, pa je njegov tečaj pao na 82,55 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,74 posto, na 78,60 bodova, nedaleko najniže razine u dva mjeseca.

U posljednjih 10 trgovinskih dana euro je prema dolaru na svjetskim valutnim tržištima ojačao u njih osam.

To se ponajviše zahvaljuje ublažavanju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon uspješnih aukcija obveznica Portugala, Španjolske i drugih financijski oslabljenih članica eurozone.

Prinosi na te obveznice osjetno su pali, što pokazuje da se postupno vraća povjerenje ulagača u europski financijski sustav. I to, premda europski dužnosnici još nisu odlučili kako konačno stati na kraj dužničkoj krizi.

Po svemu sudeći, Europski stabilizacijski fond (EFSF) neće biti povećan, što se priželjkivalo na tržištima, nego ostati na planiranom iznosu od 440 milijardi eura.

No, čelnici eurozone pripremaju sveobuhvatan odgovor na dužničku krizu. Tako je predsjedatelj skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker kazao da bi plan za rješenje krize mogao biti objavljen idućih tjedana, ne navodeći detalje.

"Idućih tjedana trebali bismo formulirati sveobuhvatni odgovor za krizu i trenutno se razmatraju razna pitanja", kazao je Juncker.

Na tržištima se špekulira da bi se sredstvima iz tog kriznog fonda mogle kupovati obveznice članica eurozone koje se nađu u problemima.

Tako Financial Times Deutschland piše da ministri financija eurozone raspravljaju o planu ublažavanja pritisaka na Grčku koji bi obuhvaćao mogućnost otkupa duga koji bi Atena financirala sredstvima iz EFSF-a.

Ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize pridonose i najave pomoći iz najvećih država svijeta.

Nakon Kine i Japana, prošloga je tjedna i Rusija pokazala interes za kupnju novih obveznica Europskog stabilizacijskog fonda.

"Raste raspoloženje prema euru i čini se da tržište želi EU-u dati vremena da osmisli sveobuhvatnije rješenje problema rubnih zemalja eurozone", zaključuje Gavin Friend, valutni strateg u tvrtki nabCapital.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙