FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u BiH u 2010. godini 3,1 posto, raste nezaposlenost

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. siječnja 2011. (Hina) - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini, mjerena u prosincu 2010., iznosila je 3,1 posto i među nižima je u regiji, objavila je u utorak Agencija za statistiku BiH uz pojašnjenje kako je taj izračun temeljen na mjerenjima Eurostata odnosno harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena.

Inflacija mjerena istom tom metodologijom pokazala je kako je ona među članicama Europske unije najveća bila u Rumunjskoj (7,9 posto) a najniža u Slovačkoj (1,3 posto).

U Hrvatskoj je pak službena stopa inflacije na godišnjoj razini bila 1,8 posto, Sloveniji 1,9 posto a u Srbiji čak 10,3 posto.

U prosincu 2010. godine službena statistika u BiH zabilježila je nešto veću inflaciju od godišnjeg prosjeka, što je posljedica rasta cijena cijelog niza proizvoda u maloprodaji.

Najveći rast cijena na kraju 2010. godine u BiH odnosio se na alkoholna pića i duhan te na komunikacije, prijevoz, hranu i troškove stanovanja.

Agencija za statistiku BiH potvrdila je i kako u toj zemlji konstantno raste nezaposlenost.

Na kraju 2010. godine u toj zemlji je posao tražilo nešto više od 519 tisuća nezaposlenih, što je u usporedbi s 2008. godinom, kada je počelo praćenje statistike na državnoj razini, rast od 2,6 indeksnih poena ili u apsolutnim brojkama 12 tisuća nezaposlenih više.

Više od polovice nezaposlenih su žene.

Prosječna neto plaća isplaćena u BiH tijekom 2010. godine iznosila je 805 konvertibilnih maraka (oko 411 eura), što je u odnosu na 2009. godinu nominalni rast od 1,4 posto.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙