FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O porez na banke u Sloveniji se tek razmišlja

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. siječnja 2011. (Hina) - Slovenska vlada za sada ne razmišlja o povećanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) niti poreza na dohodak, a u fazi razmišljanja je uvođenje poreza na bilance banaka, izjavio je slovenski ministar financija Franci Križanič.

"Za sada ne planiramo povećanje PDV-a ili promjenu politike poreza na dohodak, ali razmišljamo o ideji da se uvede porez na bilancu ili na kapital banaka kako bi pobrali više poreza od imućnijih. No, ta zamisao još nije dorečena", rekao je Križanič u razgovoru za Slovensku televiziju.

U okolnostima smanjenih prihoda državne blagajne vlada mjerama štednje namjerava u ovoj godini smanjiti proračunske izdatke i dodatno stabilizirati javne financije, rekao je Križanič dodajući da u tom pogledu ostaje optimist.

Križanič je opoziciju i sindikate, koji se protive primjeni mirovinske reforme koja bi trebala stabilizirati javne financije, pozvao da konstruktivno podrže reformu i eventualno zatraže njene manje izmjene.

Ako bi mirovinska reforma u ovoj godini pala na najavljenom referendumu posljedice za zemlju bile bi teške jer bi se za Sloveniju povećale kamatne stope po kojoj dobiva strane kredite, a država bi došla u situaciju da ne može isplaćivati mirovine i da se postojeći mirovinski sustav sruši, rekao je Križanič.

Za prvo tromjesečje ove godine Križanič je ponovo najavio pokušaj dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) sa 250 milijuna eura u dogovoru za belgijskom skupinom KBC koja je nakon slovenske države najveći suvlasnik NLB-a.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙